Tysk Riesling setter standarden for riesling i hele verden.

Men det er ingen som klarer å skape noen tilsvarende kvaliteter som tyskerne. Og det skjer noe spennende i alle vindistriktene i Tyskland. Kjøper man en søt tysk vin i dag, er det en vin med karakter, med balanse, spenning og opplevelse. Søker man seg til de tørre vinene, finner man små og store kunstverk. Dufter og smaker som lever lenge i minnet.  Æraen med Blue Nun er død, i dag er den tyske vinen tilbake.

Vi begynner med bag in box.
Leitz Riesling 2014 Tyskland, Rheinhessen 87 poeng

bib leitzHer var det mye vin for pengene, tenkte jeg da jeg kjente duften. Fin strålgul farge, også duften da. Grønne epler som man fant på epleslang da man var barn. Det er nesten så man ikke vil smake men bare stå og lukte. Men,  smaken lever fint opp til duften, med epler, litt sitrus og noe jeg ikke helt klarer å definere men som slettes ikke er dårlig. Rimelig lang ettersmak. Dette er vinen for salater og gode venner. Meget godt kjøp.

Von Winning Riesling Tyskland, Pfalz 86 poeng

Dette er ingen kosevin men en glimrende vin til mat. Så er det sagt først som sist. Fargen er gulgrønn. Herlig duft av grønne epler. Smaken har fin fylde, syrerik men med en virkelig god fruktighet. Passer fint sammen med røkte skinker, paier og visse ostetyper. Meget bra kjøp

Geil Riesling Trocken Tyskland, Rheinhessen 85 poeng

Fin gulgrønn farge. God duft av epler og sitrus. Smaken er som duften med sitrus og epler. Godt balansert syre og sødme. En rimelig ettersmak. En vin som passer bra sammen med skalldyr eller salat. Godt kjøp.

Flasker.
Battenfeld-Spanier Nieder-Flörsheim Frauenberg Riesling Trocken GG 2013 Tyskland, Rheinhessen 92 poeng.

Noe så sjeldent som en vin med 92 poeng. Og det er fult fortjent. Fargen er gulgrønn. Duften er noe vår herre må ha skapt. En eleganse som hører til sjeldenheten. Her er det vinbergfersken, epler og noe jeg ikke klarer å definere. Smaken lever fantastisk opp til duften. Med en stor fylde, elegant frukt, tett på det perfekte når vi snakker om syre og sødme. En ettersmak som går inn i historien. Om man på død og liv vil nyte denne vinen til mat, så må det være lyst kjøtt. For min del så ville jeg nok heller invitere noen kjære og kjente og bare nyte. Har du penger igjen etter ferien, kjøp en kasse.

Leitz Berg Roseneck Riesling Spätlese 2011 Tyskland, Rheingau 90 poeng.vin1

Hvem har sagt at vin må være alkoholsterk for å smake vidunderlig? Denne inneholder 7,5 prosent alkohol. Fargen er lysegul. Duften er så elegant som man kan forvente av en førsteklasses vin fra Rheingau. Elegant, med grønne epler, sitrus, blomster og vinkjeller. Fin kompleks smak, med flott fylde. Nydelig frukt og en fantastisk balanse. En ettersmak som man håper aldri slutter. Brukes til kos eller blåmuggelost. Meget godt kjøp.

Seehof Kirchspiel Riesling Trocken 2012 Tyskland, Rheinhessen, 89 poeng

Jeg er enig med vinimportøren Espen Hermansen fra Autentico når han sier ” Rheinhessen er kanskje det viktigste området for at Riesling de siste 15 årene begynner å komme tilbake til gammel storhetstid.” I alle fall med visse modifikasjoner. Et av flere bevis er denne vinen her. Med sin vakre lyst strågule farge, nydelig duft av epler og sitrus. En elegant smak, med sitrus, epler og en balanse som er virkelig god. En lang og nydelig ettersmak. Passer fint til kos og krabbe. Meget godt kjøp.

Leitz Rüdesheimer Bischofsberg Riesling Spätlese Trocken 2013 Tyskland, Rheingau 88 poeng

Hvilken vakker farge, var det første jeg tenkte da jeg holdt glasset mot bordet. Dyp strågul som var en fryd for øyet. Duften hadde både epler, sitrus og blomster. Nydelig. Smaken har god fylde, litt syrerik til den har fått litt luft. Men, så blomstrer den. Med frukt og sitrus. En lang og god ettersmak. Skalldyr og denne vinen er en riktig god kombinasjon. Her er det riktig mye vin for pengene. Ta to. Meget godt kjøp.

Gustavshof Kalkstein Riesling Trocken 2013 Tyskland, Rheinhessen 87 poeng

hvitvintestLyst gul med et fint grønnskjær  på fargen. Herlig duft av epler, sitrus og kalkstein. Fin og fyldig i smaken med en fin syre/sødme. De samme eplene som er i duften går igjen i smaken. Frisk. En god ettersmak. Klassisk kosevin. Godt Kjøp.

Leitz Rheingau Riesling trocken  2014 Tyskland, Rheingau 86 poeng

Med en pris på knappe 130 kroner, så vil jeg bare si først som sist, her er det masser av vin for penga. Gulgrønn farge. God duft av epler og lime. God fylde i smaken, herlig fruktighet og en riktig bra syre og sødme. Riktig god ettersmak. Passer sammen med salater. Som sagt, her er det mye vin for pengene. Meget godt kjøp.

Battenfeld-Spanier Estate Riesling 2013 Tyskland, Rheinhessen, 84 poeng

Jeg hadde forventet mer av denne vinen. Tatt i betraktning at de har produsert Battenfeld-Spanier Nieder-Flörsheim Frauenberg Riesling Trocken GG. Uansett, vinen har en gulgrønn farge. God duft av gule epler, noe blomster og sitrus. Smaken er herlig knastørr, med god fruktighet. Fin syre og en god og lang ettersmak. Passer glimrende sammen med fisk.

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.