Trollmannen fra Piemonte.

0
Foto Francesco Rava
Foto Francesco Rava

Luca Roagna er en av de unge, spennende vinmakerne fra Piemonte. En av dem som tråkker opp sine egne stier og skaper noe som ligner kunst. For å kunne skape kunst, skal du kunne handverket ditt til perfeksjon. Og det er sånn jeg opplever Luca Roagna.

Prinsippene hans er egentlig temmelig enkle og dog så kompliserte.

  1. Gamle vinstokker er best – og da mener han virkelig gamle vinstokker.
  2. Ingen kloner.
  3. Ingen gjødsel og sprøytemidler.
  4. Ekstremt lav avkastning noe som ordner seg selv med så gamle vinstokker.
  5. Svært sen innhøstning.
  6. Naturgjær og lang passiv masserasjon. Lavt, men ansvarlig svovelbruk.
  7. Lang lagring på gamle store fat.
  8. Kvalitet klassifiseres etter alder på vinstokkene.
Foto Francesco Rava
Foto Francesco Rava

Klassifiseringen av nebbioloviner er nesten et kapitel for seg selv.

Mellom 10-30 år gamle vinstokker: Roagna Rosso

Mellom 30-55 år gamle vinstokker: Barbaresco Paje Barolo La Pira

Over 55 år gamle vinstokker: ”Vecchie Vigne” som betyr ”gamle vinstokker” på italiensk. Det finnes I dag fire viner med denne betegnelsen: Barbaresco Asili Vecchie Vigne, Barbaresco Montefico Vecchie Vigne, Barbaresco Paje Vecchie Vigne og Barolo La Pira Vecchie Vigne hvor sistnevnte har over 80 år gamle vinstokker.

Omtrent halve produksjonen av Barolo La Pira Vecchie Vigne og Barbaresco Paje Vecchie Vigne lagres i mellom 10-15 år på fat før tapping og får da betegnelsen Riserva istedenfor Vecchie Vigne.

Barbaresco Chrichet Paje er laget av en spesielt kalkholdig parsell i Paje-vinmarken med vinstokker som er over 70 år gamle. Den lagres på fat i 8 år før den tappes. Dette er den vinen Roagnafamilien selv mener er deres beste.

Vin-notater.

LucaBarbera d ́Asti Selezione Luca Roagna 2011

Fin dyp rød farge. En deilig duft, svært innbydende av mørke bær samt noe frukt. En elegant smak sammen med en enkelthet uten dikkedarer. Fortsatt litt ung, men den har et nydelig bløtt anslag, en smak som lever flott opp mot duften med sine mørke bær. En godt balansert syre, god stofflighet og en herlig lang ettersmak. Godt kjøp.

Langhe Rosso Selezione Luca Roagna 2012

Samme fine dype røde fargen som på den tidligere omtalte vinen. En nydelig floral duft samt en innslag av mørke bær og moreller fra barndommens hage. Smaken er mørke bær og noe lær. En fantastisk balanse syre/sødme. En lang, veldig god, ettersmak. Kan fortsatt lagres noen år.

Roagna Dolcetto d’Alba 2012

For noen år siden, så ga vinskribenten Robert Parker 2007 årgangen 90 poeng. I dag kaller han de såkalte ”naturvinene” humbug. Jeg vet ikke hvem det sier mest om, Robert Parker eller vinene. Men, fra sure gamle menn til noe spennende. Denne vinen har en utrolig mørkrød farge. Duften er moreller, frukt og noe urter. Akkurat som i duften så finner man morellene og urtene igjen. Samtidig er det en fruktighet i vinen som er overasker meg, en modenhet på tross av sin ungdom. En herlig lang ettersmak. Denne vinen skal jeg smake igjen om fem, seks år og få en ennå større opplevelse. For å bruke Parker skalaen, så får denne vinen 93 poeng. Løp og kjøp i dag.

Roagna Langhe Rosso 2008

En duft av blomster med innslag av kirsebær. En bløtt anslag, røde kirsebær, urter og modne bær. Behagelig syre/sødme. Balansert med en ettersmak man håper aldri skal forsvinne. En vin som man bør få ned i handlekurven før jo heller. En vin jeg er temmelig overbevist om at man bør drikke nå og ikke lagre.

Roagna Barbaresco Pajé 2008

Hvilken farge og hvilken duft. Vil man bruke en del hundrelapper på vin, så er det denne. Mørkrød farge som blinker som rubiner i glasset. Duften er krydret med frukt og hint av trøffel og tørket frukt. Smaken er så utrolig elegant. Stram, godt anslag, syre som er eksakt som den skal være. Ettersmaken er lang og god. Vinen kan så absolutt drikkes nå, men, den kan også lagres de neste ti, tolv årene. Som sagt, vil du bruke 419 kroner på en vin, så er det denne. Den er rent faktisk verdt vært øre.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.