I det spanske vindistriktet Toro kan man finne riktige møkka viner og man kan finne noe av det beste fra Spania, nemlig de komplekse, varme fullmodne vinene.

Toro er vel egentlig en vinbondes mareritt. Klima er brutalt med temperaturer som svinger fra 40 graders varme om sommeren til minus 20 grader om vinteren. Det kommer maksimalt 300 mm regn pr år og kunstvanning er forbudt. Landskapet er flatt og som sakt, varmt. Men noen fordeler finnes det selvfølgelig. De fleste vinstokkene er eldgamle og fra tiden før den store vinpesten som herjet Europa for mer enn 130 år siden. Druene som brukes, er Tempranillo eller som man sier lokalt, Tinto del Toro. Det dyrkes også litt Garnacha, Malvasia og Vedejo mens Merlot og Cabernet Sauvignon ikke finnes i det hele tatt.

Vinen skal inneholde minst 75% Tinto del Toro og ha minimum 12,5% alkohol. Men ofte kan de være opptil 15%. Vinstokkene bindes ikke opp som de fleste andre steder, men beskjæres så de blir som små og tette busker. Derfor blir det også god avstand mellom stokkene. Drueklasene er mindre enn f.eks i Rioja og gir derfor mer fylde og tannin enn i de andre distriktene. Og ikke minst så dufter de av solbær og krydder.

Matsu El Viejo 2020. Spania, Castilla y León, Toro Pris 428,80 Poeng 92/100 Importør: JP Wine AS

Drua er Tinta del Toro (Tempranillo). Mørkerød på farge. Meget god duft med mørke bær og litt krydder. Fantastisk fylde, rund og god med meget fin frukt. Godt balansert syre og sødme. Bra med tannin. Lang og god ettersmak. Fram med biffen. Meget bra kjøp.

Matsu El Recio 2018. Spania, Toro. Pris kr. 479,80 (150 cl) Poeng 89/100 Importør: JP Wine AS

Vinen er laget på 100% Tempranillo. Mørkerød på farge. Dufter av solbær, pepper og hint av fat. Fløyelsmjuk og fyldig på smak. God frukt og bær. Bra syre og tannin samt en god ettersmak. En vin som vil passe glimrende til de fleste litt tyngre kjøttretter og de lange samtalene ved et middagsbord med venner. Et ekte løp og kjøp vin!!

Matsu El Picaro 2019. Spania, Toro. Pris kr. 374,60 (150cl) Poeng 88/100 Importør: JP Wine AS

Laget på Tinta del Toro, Tempranillo. Mørkerød  med et litte blått skjær. Duft av solbær, krydder. En fyldig, rund og bløt smak. Fin frukt. Lever opp til duften. Meget bra balansert syre og sødme. Bra tannin. Lang, litt tørr ettersmak. En vin som passer til lam. Meget bra kjøp.

Billetter til «Juletrefest for voksne.»

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.