Dagens etappe går fra Saint-Jean-de-Maurienne til Saint-Vulbas. En flat etappe på 177 km. Med andre ord, dagen for sprinterne.

Startbyen Saint-Jean-de-Maurienne er ikke den største med sine 7600 innbyggere. Men stedet er ikke ukjent i Tour sammenheng. Og det på tross at touren ignorerte Saint-Jean-de-Maurienne frem til 2006. Siden har byen blitt fast inventar med etapper i 2010, 2012, 2015 og 2019. I 2019 startet en av de mest begivenhetsrike etappene i tourens nyere historie fra Gevoudaz, et stenkast fra Saint-Jean-de-Maurienne  til Tignes. Men rittet kom aldri frem på grunn av et skred. Som kanskje noen husker, så var Dag Otto Lauritzen tett på skredet. Forøvrig så var det dagen Egan Bernal, i et brudd med Simon Yates, sikret seg sammenlagtseieren i touren.

Lommekniv
Joseph Opinel

Lommekniv

Men det er ikke for touren Saint-Jean-de-Maurienne har blitt kjent. Men for en helt fantastisk liten lommekniv. Bare et steinkast fra Saint-Jean-de-Maurienne,  var det at Joseph Opinel i 1890, perfeksjonerte kniven som bærer hans navn.  Det ble en umiddelbar suksess, og det lille verkstedet ved bredden av Arvan spredte seg, fortsatt i hendene på samme familie. Joseph bosatte seg i nærheten av Chambéry i 1915. Han valgte den kronede hånden som sitt varemerke. Altså velsignelseshånden som minner om knivens opprinnelse, da den er basert på våpenskjoldet til Saint-Jean-de-Maurienne. Byen har hatt relikvier av døperen Johannes, de tre fingrene på hånden som døpte Kristus, helt siden det 6. århundre, og skylder sitt navn, sitt våpenskjold og sin rike arkitektoniske arv til katedralen og kloster, til dem. Bortsett fra Joseph Opinel, så er den mest kjente personen fra denne landsbyen, motedesigneren Pierre Balmain.

Saint-Vulbas

Målet på etappen, er i den bitte lille landsbyen Saint-Vulbas. Her bor det 1250 mennesker som livnærer seg først og fremst på Bugey kjernekraftverk. Saint-Vulbas gjør sin første opptreden på Tour de France-ruten, men denne lille byen i Ain-regionen er allerede en stor sykkelarena, etter å ha vært vertskap for Critérium du Dauphiné to ganger, Tour de l’Avenir tre ganger og fremfor alt Tour de l’Ain, som det regelmessig er en av de første etappebyene.

Noe man kan se i Saint-Vulbas, er den romanske kirken, Marcilleux-kapellet. Kirken dateres til det 11. århundre, men arkeologer har funnet bevis på en tidligere bygning som dateres tilbake til det 10. århundre. Kirken ligger ved bredden av Rhône, og ved foten av kjernekraftverkets kjøletårn. Den består av et skip med takramme, et kryss uten tverrskip, og en apsis i form av en blindvei. Kirken ble restaurert i 1946-47.

Domaine de l’Idylle

Om man vil smake vin, så vil jeg anbefale en vin fra en vingård som ligger noen få mil unna Saint-Vulbas. Domaine de l’Idylle holder til i landsbyen Cruet, som befinner seg halvveis mellom Chambery og Albertville i Savoie. Vinmarkene er plantet rundt landsbyen med sydlig soleksponering i Isere-dalen. Cruet er er «Cru» i Savoie og er kjent for lagringsdyktige kvalitetsviner.

Dom. de L’Idylle Savoie Cruet Alpine Jacquère 2022. Frankrike, Savoie, Vin de Savoie. Pris kr. 209,90 Poeng 88/100. Importør: Winemarket AS

Dom. de L'Idylle Savoie Cruet Alpine Jacquère 2022En frisk og fruktig vin som er laget på Jacquère. Lys gulgrønn farge og bra duft av sitrus, epler og hint av urter. Samme sitrus og epler på smake som i duften med en riktig bra balansert syre og sødme. Veldig bra ettersmak. Passer fint sammen med skalldyr og venner. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.