Det var portvinshuset Taylor´s og eieren Alistair Robertson, som oppfant Late Bottled Vintage, også kalt LBV, i 1970.

De fleste portvinshusene i Portugal var mildt sagt skeptiske til hans idé om å produsere en portvin av en enkelt årgang, som ble klarnet og filtrert. På den måten kunne man servere vinen  uten dekantering, så snart den ble tappet. Og ikke minst, folk kunne nyte årgangsportvin på et mye tidligere tidspunkt. Taylor´s oppnådde dette ved å la vinen ligge lenger på fat enn en Vintage Port. Med andre ord “Late bottling”. Taylor’s Late Bottled Vintage ble som sagt lansert i 1970 med en årgang fra 1965. Diskusjonen om Alistair Robertson skulle få kalle det en portvin, sluttet brått da LBV ble en kjempe suksess og de ande portvinshusene diltet etter med sine egne versjoner.

Taylor’s Late Bottled Vintage 2016. Portugal, Douro. Pris kr. 199,90 Poeng: 90/100

En dyp mørk rød farge. Nydelig duft av mørke bær, krydder, nøtter og små hint av fat. Stor fylde og riktig frisk fruktighet. Vinen lever virkelig bra opp til duften med sine mørke bær. Perfekt balansert syre. En varm, frisk ettersmak. En vin som kan nytes sammen med dessert, ost og til kos. Her er det mye vin for pengene. Løp og kjøp.

Alt du trenger å vite om portvin:

PORTVINSSTILER Ruby (lagret 2-3 år på fat) Tawny (blend av flere årganger) Colheita (tawny fra et godt år, lagret 7 år på fat) LBV (én årgang, lagret 4-6 år på fat) Vintage (én årgang, lagret 20 måneder på fat, så flaske) Single Quinta (Vintage Port fra én enkelt eiendom) Hvit Portvin (søt eller tørr vin fra grønne druer)

DOC: Portvin har beskyttet tittel: Denominação de Origem Controlada, landets høyeste klassifikasjon.

DRUER: Touriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranilo), Touriga Franca, Tinta Cão og Tinta Barroca til rød portvin. Malvasia Fina, Donzelinho, Gouveio, Codega og Rabigato

FREMSTILLING: Portvin er en hetvin som fremstilles ved å tilsette druesprit til vin som gjærer så gjæren tilintetgjøres og man oppnår en vin med høyt alkoholnivå på rundt 20% og restsukker.

DOURO: 46.000 hektar fordelt på Baixo Corgo, Cima Corgo (best for portvin), Douro Superior

JORDSMONN: Skifer

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.