Min fasinasjon for Berentsens Brygghus begrunnes med at det er et av de eldste bryggeriene i Norge og fortsatt er det ingen utenlandske eiere men en ekte familiebedrift, drevet av mor, far, datter og sønn. Også brygger de bra øl

I 1895 gikk en seilskuteskipper i land i Egersund. Han solgt skipet og startet pensjonstilværelsen med å etablere Egersunds Mineralvandfabrik. I dag kjent som

Wilhelm Berentsen

Berentsens Brygghus. Wilhelm Berentsen startet i det små med leskedrikk og kaffebrenneri. Målet var å kunne produsere 5000 flasker i året, men han hadde forregnet seg og produksjonskapasiteten toppet seg hurtig og han flyttet til nye lokaler med nytt utstyr. 1924 overtok sønnen Bernt. Fortsatt var Egersunds Mineralvandfabrik en småskala

produsent som levert brus med hest og kjerre i en radius på hele tre mil fra Egersund. Det var først på femtitallet at produksjonen skjøt fart. Da med Bernts sønn Wiggo. Så i 1961 bygget han en ny fabrikk… som etter ti år igjen ble for smått og bedriften ble flyttet til Jernbaneveien der brygghuset ligger den dag i dag.

Harald Berentsen

Da Harald Berentsen ble daglig leder i en alder av 22 år, kom det til en mann som var både kreativ, ambisiøs og tradisjonsbevisst. Produktene ble spredd over et større geografisk område, han startet øl-utslag og startet produksjon av både brennevin og eplemost. Og som de første i Norge startet de med fermentert sider. Og som om ikke alt det var nok, ble det innkjøpt destilleringsutstyr for produksjon av whisky, gin og akevitt.

I dag så arbeider femte generasjon i brygghuset. Fredrikke, utdannet innen varehandel og en del av Berentsens administrasjon Fred, som er utdannet ved Skandinaviske Bryggerhøjskole i København, og som siden 2015 har tatt inn en rekke nye typer øl i Berentsens portefølje.

Noen øl fra Berentsens Brygghus.

Berentsens Sommerøl. 4,7% alc.

Et lett og friskt sommer øl som med klassisk lys pilsnerfarge. Flott hvitt skum, bra maltsødme på smak og vel balansert. God og tørr ettersmak. Passer best til sommer og sol med gode venner.

Berentsens 1895 pilsner 4,7% alc.

Gylden farge på ølet. Høyt flott hvitt skum.God duft av pilsnermalt og humle, små hint av honning. Smaken er frisk, ren med fin sødme og bitterhet. Ikke for mye humle men en klassisk og meget bra pilsner. God ettersmak.

Berentsens Belgisk Wit. 4,7% alc.

Min favoritt. Disete strågul farge. Vakkert skum. Duft av hvete, malt, appelsin og koriander. Smaken lever opp til duften med sin hvete og elegant balansert krydder i form av appelsin og koriander. Meget bra balansert bitterhet og sødme. God ettersmak. En riktig god wit som nok blir mitt foretrukne sommerøl.

Berentsens Pale Ale 4,7% alc.

Fin gyllen farge. Meget flott skum. Duften har humle og en anelse karamell. Smaken lever opp til duften, med en god balanse mellom sødme og bitterhet. God fylde og herlig ettersmak. Passer både til kos og grill.

Berentsens Kveik 6,1 % alc.

En klassisk norsk gårds øl, gjæret med den norske gjærtypen «kveik». Disete gyllen farge. Fint hvitt skum. En fin fruktig duft med hvetmalt og hint av krydder. Fruktig på smak, med litt malt, perfekt balansert sødme og bitterhet. Fin, litt bitter ettersmak. Passer til kos og grillet fisk.

Onsdag kommer flere anmeldelser av øl fra Berentsens Brygghus

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.