Det finnes så mange myter om øl. Noen sanne, andre er fri fantasi.

Øl skal ikke bare smake godt, men det skal også fremme helsen, man skal kunne rense sølvsmykker med det, utrydde snegler i hagen og ikke minst skal man få vakkert hår og fantastisk hud av øl.

Nacktschnecken-und-das-Bier-Snegler er utpregede øl-elskere og med en liten skål øl i hagen, så drar øl til seg snegler fra nær og fjern. De elsker sågar øl så mye at de mer enn gjerne drukner seg selv i det. Men det er ikke bare sneglene som elsker øl. Også øl som hårstylings middel, skal visst nok være fantastisk. I alle fall om man bruker øl som hårbalsam når man har vasket det. Og huden skal skal bli helt utrolig glatt og vakker om man vasker seg med det. Andre hevder også at øl er fantastisk til å rense stekepanner for fast brent fett og øl er tett på genialt når man skal rense sølvtøy og sølvsmykker. Men, er det noen sannheter i disse utsagnene? Er det ikke bedre å drikke ølet og være fornøyd med det?

Er det sant?

Deutschland-ist-beim-Bier-Weltmeister-in-Sachen-VielfaltEn som har sett nærmere på disse mytene er Professor Frank-Jürgen Methner, leder for Fachgebiets Brauwesen på  Technischen Universität Berlin,  samt at han er forsker ved Universitetet Indiana og Universitetet Porto. Med andre ord, en meget travel mann om man ser alle de stedene han arbeider.

I følge professoren så kan øl fungere veldig bra som hairstylings middel. Iallfall om man liker lukten av øl. ”Øl kan inneholde en del restsødme som klistrer hårstråene sammen og dermed gjør håret lettere å forme, men så snart du skyller ut håret, er effekten borte. ” Heller ikke øl som hudpleie, gir professoren så mye for. ”Jeg tror nok det finnes adskillig bedre midler på markedet, ” sier han og anbefaler å drikke ølet i stede.  Øl som sølvpuss, gir han heller ikke mye for. ”Men det er klart, gnir man hardt og lenge nok på sølvtøy så blir det nok blankt, men det er ikke på grunn av ølet.”

Han gir ikke mye for øl som fettfjerne og til å rense stekepanner med. ”Øl inneholder altfor lite alkohol til at de skal fungere fettoppløselig. Kanskje vodka eller brandy vil ha den effekten,” mener Methner.

Øl i mat.

Øl i mat tror han derimot mer på. ” Tilfører man øl ved steking av kjøtt, så vil Maillardreaksjon tilføre retten ekstra smak samt gi kjøttet en fin brun farge.”

Også ved grilling kan øl, ikke bare  gi maten mer smak, men den kan også forebygge kreft. Portugisiske forskere fra University of Porto, har  funnet ut at øl i grillmarinaden tilsynelatende nøytraliserer det kreftfremkallende stoffet  polysykliske aromatiske hydrokarboner(Pah). PAH dannes ved grilling. Det beste ølet å bruker er mørkt øl, som porter eller stout. Pils kom på en 2. Plass mens alkoholfritt øl fungerte utmerket men ga ikke på langt nær samme effekt som de to første typene. Nå behøver man ikke være redd for å ha øl i marinaden, da alkoholen fordamper raskt ved grilling eller steking.

Øl gjør menn lykkelige.

At øl gjør menn lykkelig, blir også bekreftet av de glade forskere. Forskere fra Indiana University fant ut at smaken av øl øket sekresjon av nevrotransmitteren dopamin i hjernen. Og det gjør menn lykkeligere og mer selvsikker. Og det skulle ikke mer enn 15 milliliter til før menn vandret lykkelige og selvsikre rundt. Og som om det ikke var skremmende nok. Alkoholfritt øl ga samme effekt.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.