Bodegas Faustino fra Rioja, Spania, er et av verdens mest kjente vinhus.

Vingården ble etablert i 1861 av Eleuterio Martinez Arzok da han kjøpte palasset og vingårdene til Marques del Pierto. Målet var å lage vin og selge den i bulk og i løpet av de følgende årene vokste det jevnt i størrelse og kvalitet. I 1930 besluttet Faustino Martinez Perez de Albeniz og tappet vin på flasker, forøvrig de første i Rioja med navn som Campillo, Parrita, Famar og Santana etter de enkelte gårdenes navn.
Merket Faustino så dagens lys etter at Don Julio Faustino Martinez hadde overtatt familiebedriften i 1957, og egentlig var det en hyldest til hans far.
De første flaskene med portrett-etikettene ble lansert i 1960, og det ble satset stort på blant annet eksport.
I dag så har Faustino 650 ha vinmark og de viktigste druene er først og fremst Tempranillo, men også Mazuelo, Graciano og Viura. Og bare et aldri så lite kuriosa for de tørste, gården har cirka 50.000 eikefat og et permanent lager med vin på cirka 9 millioner flasker.

Hvitvin.

Faustino V Blanco 2016. Spania, Rioja. Pris kr. 129,90 Poeng 83/100

Laget på Chardonnay 20%, Viura 80%. Lys gulgrønn farge, bra duft av frukt, bitte litt urter og hint av sitrus. Smaken er frisk og fruktig med en bra balansert syre og sødme. En lett, elegant ettersmak. Passer bra sammen med pasta eller grønnsaker. Et veldig bra kjøp. Kommer med ny etikett.

Rødvin.

Faustino VII 2015. Spania, Rioja. Pris kr. 119,90 Poeng 84/100.

Mursteinsrød på fargen. Fruktig duft med fat og krydder. Små hint av balsamico. Smaken er frisk med røde bær, hint av urter. Mild tannin og bra syre og sødme. Grei ettersmak. Passer bra sammen med torsk. Bør serveres mellom 12-15 grader C. Meget bra kjøp.

Faustino V Reserva 2012. Spania, Rioja. Pris kr. 169,90 Poeng 85/100

Rubinrød på farge. Duft av røde bær, frukt og fat. Hint av krydder. Smaken lever flott opp til duften med røde bær, fat og krydder. Fin syre og sødme og en mild tannin. Fin ettersmak. Passer bra sammen med fisk og lyst kjøtt. Et meget bra kjøp.

Faustino I Gran Reserva 2005 Spania, Rioja. Pris kr. 229,90 Poeng 90/100

En mørkrød farge. Nydelig duft av mørke bær, eik og tørka frukt. Med andre ord, en god gammeldags Rioja duft. Smaken er fyldig, rund og med en nesten perfekt balanse. Samme mørke bærene som i duften. En nydelig, lang ettersmak som gjerne kunne vart for evig. Men det gjør den selvfølgelig ikke. En vin som passer til lam fra grillen eller en god lammegryte. En ekte løp og kjøp vin. Og kjøp gjerne to og spar den ene flasken i de neste ti, femten årene.

Faustino I Gran Reserva 1994. Spania, Rioja. Pris kr. 949,90 Poeng 89/100

Mursteinsrød på farge. Mørke bær i duften med fat og krydder. Lett og mjuk på smak med en fin munnfølelse. Perfekt balanse med en lett tannin. En lang og god ettersmak. Passer til vilt. Meget bra kjøp.

Faustino I Gran Reserva 1987. Spania, Rioja. Pris kr. 1100,-

Brun på farge. Duft av rosin. Flasken vi smakte hadde gått ut på dato selv om det var morsomt med sherrysmaken. Kunne ikke bedømmes.

Faustino I Gran Reserva 1970. Spania, Rioja. Pris kr. 1 450,00 Poeng 92/100

Mursteinsrød med en lys kant. Mørke bær på duft med elegant fat og nydelig krydder. Smaken har frukttoner med elegant munnfølelse. Perfekt syre og sødme med en lett krydret ettersmak. Passer til sopp og medium sterke oster.

Faustino I Gran Reserva 1964. Spania, Rioja. Pris kr. 1750,00 Poeng 92/100

Vinloven sier at en Gran Reserva må være lagret minst 2 år på fat og 3 år på flaske. I dette tilfellet har vinen ligget på flaske i over 50 år. 1964-årgangen er en av de virkelig legendariske årgangene av Faustino I Gran Reserva og er ansett for å være den aller beste noensinne. Selv i dag lever vinen med en rødbrun farge med en lys kant. Duften har lett krydder, honning og en anelse sherry. Det er nesten så man vil bare sitte og dufte. Smaken har en anelse sherry, mild syre og sødme med en lett tannin. Flott ettersmak. Denne vinen bør drikkes nå. Og det med stor andakt.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.