Drua Silvaner er på mange måter en kraftig undervurdert drue. Kanskje først og fremst for at den ble brukt i Liebfraumilch.

Drua har en lang historie. Den kom til Tyskland på 1600 tallet og første gangen man helt bevisst plantet Silvaner, var 10 april 1659 i Castell i Unter Franken. Det ble først riktig fart på sakene i 1665 da abbeden på Kloster Ebrach besluttet at drua skulle plantes på Würzburg Stein i Franken. I begynnelsen kalte man drua «østerrikeren» da de mente at det var derfra den kom og helt opp til våre dager har man trodd det var en villdrue på grunn av navnet. Silvaner stammer nemlig fra ordet silvus som betyr skog. I virkeligheten er drua en mutasjon mellom Traminer og Österreichisch-Weiß.

En gang i tiden var Silvaner Tysklands viktigste drue og langt mer populær en Riesling. Fram til 1970 tallet var 30% av de tyske vinmarkene beplantet med Silvaner, men siden det har antall vinmarker med drua falt kraftig. Helt ned til 7%.

Renessanse.

De siste årene har den igjen begynt å få en renessanse, da først og fremst gjennom de organiske og økologiske vinbøndene som bruker den flittig.  Selv om drua er lett å dyrke, så er den desto vanskeligere i kjelleren. Men de vinbøndene som lykkes, ja de får frem noe av det beste som finnes av tysk hvitvin. Ofte lette, elegante viner som er en nytelse.

Det finnes noen riktig spennende Silvaner på Vinmonopolet, selv om utvalget ikke er så stort.

Juliusspital Würzburger Stein Silvaner trocken GG 2014. Tyskland, Franken. Pris kr. 374,80 92/100

For meg er denne vinen beviset på at silvaner er noe helt annet enn den Liebfraumilch man produserte på drua tidligere. Strågul farge. Elegant og intens duft av sitrus, pærer og fuktige steiner. Fyldig, fruktig og frisk smak. Meget bra munnfølelse. Perfekt syre. En lang ettersmak. Passer veldig bra sammen med lyst kjøtt og fyldige sauser. Meget bra kjøp.

Juliusspital Würzburger Abstleite Silvaner trocken Erste Lage 2016. Tyskland, Franken. Pris kr. 194,80 Poeng 90/100

Her får man masser av vin for pengene. Gulgrønn farge. God duft av grønne epler, litt sitrus med hint av urter og blomster. God fylde på smak, frisk og fruktig. Bra syre/sødme. Lang ettersmak. Passer bra sammen med lyst kjøtt. Meget bra kjøp.

May Retzstadter Langenberg Silvaner 2016. Tyskland, Franken. Pris kr. 234,90 Poeng 88/100

Gulgrønn farge. Duften har sitrus, epler og en anelse pære. Smaken er frisk, fyldig med fin frukt. Fin syre. God munnfølelse. Tørr, fruktig ettersmak. Passer bra sammen med fisk og salater. Meget bra kjøp.

Wittmann Silvaner Trocken 2016. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 176,- Poeng 86/100

Det er ikke bare i Franken man dyrker Silvaner. Wittmann lager noen riktig bra silvanerviner også. Gulgrønn farge, frisk duft av grønne epler, sitrus og små hint av våt stein. Smaken er frisk og fruktig. Bra munnfølelse. Fint balansert syre. God ettersmak. Passer fint sammen med mager fisk. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.