Siciliansk kjøttloff.

9050860_sJeg er svak for Sicilia og maten.

Også vinen der gjør noe med meg. Med den svake svovelsmaken og  duften av den eksotisk fremmede, gjør meg lykkelig.  Jeg kan ikke huske første gangen jeg smakte siciliansk kjøttloff. Men jeg kan huske alle de gangene jeg har servert det for venner og alle de gode øyeblikkene. Uansett om det har vært varme sommerkvelder eller i kalde vinternetter med altfor mye vin til. Et godt måltid med vin, skaper samtaler. Kloke, morsomme eller bare ord. Men, det viktigste, det skaper samhørighet. Akkurat der og da. En samhørighet som gir varme og som man tar med seg videre for en stund. Eller alltid.

9797196_sFor å komme tilbake til det essensielle. Siciliansk kjøttloff.

For å komme i gang, spiller vi Avanti Popolo.

En gammel kommunist sang. Ikke for at jeg er kommunist og har aldri vært det. Men, jeg hørte den i Palermo. En eldre, liten, sei mann som reiste seg med knyttet neve i en cafe og sang den med full kraft da noen lokale høyreekstremister kom inn. Først trodde jeg mannen var gal, men senere fikk jeg høre at mannen hadde bodd i fjellene under hele andre verdenskrig og var en av de ekte motstandsmennene. Til og med den lokale mafiaen var redd for ham. Og han var dypt respektert av alle de lokale. Jeg behøver ikke å si at høyreekstremistene snudde i døra og gikk til pipekonsert og applaus fra alle i cafeen?

Tilbake til kjøttloffen.

Det du behøver til fire personer er:

 1. 1 kg kjøttdeig. Jeg foretrekker karbonadedeig, men det er overhode ikke nødvendig.
 2. 2 egg
 3. 1 fedd hvitløk. Du kan bruke et fedd til om du liker hvitløk.
 4. ½ dl raspebrød
 5. 1 boks hakkede tomater
 6. 1 ts organo, eller så mye som du liker
 7. klype salt og pepper
 8. 1 løk
 9. Fersk basilikum
 10. Bunt persille
 11.  Mozzerella eller reven Jarlsberg ost.
 12.  1/3 dl finhakkede mandler. Men, detter er bare mitt påfunn, så de kan du gjerne droppe.

Finn frem en bolle og bland de åtte første ingrediensene godt. Etter at du har finhakket løken, selvfølgelig. Bruk fingrene, de kan vaske både før og etter at du har blandet deigen.  Når deigen føles fast, strekk ut en plastfolie eller smørpapir på bordet. Rull ut deigen som du gjør med ei rullekake. Maks en cm tykk. Hakk basilikumen og persillen og bland de sammen. Så strør du et fint lag med mandler, basilikum og persille over hele kjøttdeigen. Som sagt, mandler behøver du ikke. Når du har gjort det, strør du osten over på samme måte. Husk nå på å bryte Mozzerella i små biter. images

Nå kommer det morsomme. Rull sammen kjøttloffen på samme måte som en rullekake. Still den midt i en forvarmet ovn på 180 C grader. La den bake 1 time og 20-30 minutter.

For at det ikke skal bli for tørt, så lag en tomatsaus mens kjøttloffen baker.  Det du behøver er:

TOMATSAUS:

 • 2-3 ss  olivenolje
 • ½ løk
 • 2 fedd  hvitløk
 • 1 boks  hermetiske tomater
 • 1 ss  tomatpuré
 • 2 dl  vann
 • ½ kjøttbuljongterning
 • ½ ts  kajennepepper
 • liten klype sukker
 • Salt og pepper.

Finhakk løk og hvitløk og fres den i olje til den er blank og myk. Tilsett resten av ingrediensene og kok i ca. 15 minutter. Smak til med mer krydder om nødvendig. Jeg tenker da oregano, basilikum og annet som man liker.

15370591_sNår kjøttloffen er klar, server den sammen med en frisk salat og Fettuccine. Ha gjerne noe godt brød til også. Jeg vil drikke en Siciliansk vin til. Mest for nostalgien sin skyld.  På polet har de en glimrende Wood Sicilia Nero d’Avola Merlot 2011 til 110 kroner. Ok, det er ikke verdens beste vin, men her passer den veldig bra.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.