Real oppgradering av budsjettbarolo.

Ny vår for Volpi Barolo

Av Kristin Alsvik.

Basisutvalgets rimeligste Barolo har gjennomgått litt av en forvandling, og har fått forfriskende ny design samtidig som flasken er fylt med den delikate og klassiske 2009- årgangen – passende nok samme år som vinprodusenten feirer 100-årsjubileum.

Barolo er et av de virkelige store navnene i vinverdenen – og det er ikke uten grunn. Vinene som kommer fra denne lille grønne kollen i Piemonte i Italia er fascinerende komplekse og nyanserte, og de regelrett bombarderer deg med sanseinntrykk. Nettopp derfor har de også en egen evne til å vekke følelser og gi deg opplevelser du kanskje ikke helt greier å sette ord på.

Et nesten utenomjordisk vakkert landskap

Den lille byen Barolo befinner seg midt i hjertet av det vakre, åsdekte landskapet i Langhe i det sørlige Piemonte, og er omkranset av et nesten magisk lappeteppe av skrånende vinmarker som er langsomt meislet ut av vær og vind, for så å bli nøye inndelt og kultivert av vinmakere. Når høstsola er på vei ned over gylne- og kobberfargede vinmarker, ferskentrær og nøttebusker, og dette fargesprakende landskapet bades i et vidunderlig lys med de snøkledde Alpene i horisonten, er området et nesten utenomjordisk vakkert skue.

Her finner du små landsbyer med lange historiske røtter, vakre slott som gir gjenklang fra en svunnen tid og frodige vingårder med blomstrende flora. I Barolo har man i flere århundrer dyrket vindruer med lidenskap, men også med en minst like stor porsjon iherdighet og standhaftighet. Det åskledde landskapet er nemlig ikke det enkleste å jobbe med – men hardt arbeid lønner seg som regel, og det er de intense og mangefasetterte vinene fra området tydelige bevis på.

baroloDrøm deg bort et lite øyeblikk

– Vinene fra dette lille området i Piemonte har en klasse og finesse som setter stemningen for de store anledningene – men prisen på Volpis Barolo gjør at du ikke trenger å ha dårlig samvittighet for å nyte et glass når du enn måtte få lyst til det, sier Geir Eikeland, som er gründer og daglig leder i den norske vinimportøren Excellars.

Så ta deg et glass Volpi Barolo, og drøm deg bort et lite øyeblikk. Se for deg at du nyter vinen sammen med noen skiver lokal carpaccio, gjerne med litt revet fersk trøffel, i skyggen av en olivenlund en varm sommerdag i det frodige, bølgende åslandskapet i

Piemonte.

Selv om Volpi Barolo er en elegant og delikat vin som det er deilig å drikke til en lett lunsj, er den også en utpreget ”kjøttvin” som passer minst like godt til en lang italiensk middag etter hvert som mørket faller på.

– Et glass Volpi Barolo sammen med et stykke saftig og mørt kjøtt gir deg en smaksopplevelse du sent vil glemme, sier Geir Eikeland.

Oppgradert på alle fronter

Volpi Barolo kommer nå med et helt nytt design – etiketten har fått en real oppfriskning med et rent uttrykk i kongeblått og hvitt, og vinen befinner seg nå i en såkalt burgund-flaske, som er en elegant vinflaske med ”lave skuldre” og større omkrets enn en bordeaux-flaske (hvis diameter typisk er 1,3 cm større enn sistnevnte), som Volpi Barolo tidligere ble tappet på.

– Det nye designet er virkelig lekkert, og passer som hånd i hanske til den forførende vinen på innsiden, sier Geir Eikeland i Excellars.

Samtidig som designet endres får flasken også nytt innhold. I Barolo har vær og klima fra år til år stor betydning for hvilke nyanser og egenskaper som trer frem i vinene, så hver årgang er helt unik. 2009- årgangen startet med en vinter med mye snø i Alpene, og en regnfull vår ble fulgt av en varm sommer.

Nedbøren som kom den første delen av året sikret heldigvis god vanntilgang i vinmarkene selv om sommeren bød på en uvanlig lang og varm tørkeperiode. Vinstokkene tørket derfor ikke ut, og druene holdt stand i den stekende sola, slik at resultatet ble balanserte viner med flott friskhet og moden frukt.

- 2009 var en flott og tradisjonell årgang i Piemonte, og Volpi Barolo 2009 er derfor blitt en ren og relativt myk vin med sunn frukt og modne tanniner. Årgangen er rik og åpen, noe som gjør at Volpi Barolo 2009 drikker veldig godt allerede nå, samtidig som den fint kan ligge noen år i kjelleren, forklarer Geir Eikeland.

12Kvinnelig gründer

Familiebedriften Cantine Volpi fikk sin spede begynnelse for godt over et århundre siden, og ble faktisk grunnlagt av en kvinne, Cristina Cairo, som var gift med Giovanni Volpi. Ved inngangen til 1900-tallet drev hun en restaurant i Tortona i provinsen Alessandria i det sørøstlige Piemonte, og hennes pågangsmot og gründervilje skulle også prege Cantine Volpis fremtidige utvikling.

For nøyaktig 100 år siden – i 1914 – åpnet Cristinas sønner, Pippo og Secondo, en vinkjeller med bar og butikk. Dette markerte starten på vinselskapet Cantine Volpi, som i dag er blant regionens ledende produsenter. Carlo Volpi, som siden begynnelsen av 1970-tallet har vært Cantine Volpis direktør, er Pippos grandnevø.

Det italienske ordet volpe betyr rev, og Volpi er derfor – i tillegg til å være navnet på familiebedriften – flertallsformen av dette ordet. Dette gjenspeiles også i Volpis logo, som rett og slett er et V-formet revehode.

– Du får ikke mer Barolo for pengene

Volpi forener lang erfaring og gamle tradisjoner med moderne teknologi og god markedskunnskap. Vinene lages med omhu og lidenskap, og hvert enkelt steg i prosessen blir nøye overvåket for å sikre at den høye kvaliteten i vinmarkene videreføres i kjelleren – slik at sluttresultatet alltid blir vin av ypperste klasse.

– Mye har skjedd de siste to-tre tiårene, og som følge av blant annet dyktige og visjonære vinmakere, moderne utstyr og nye produksjonsmetoder er dagens Barolo-viner langt ”snillere” og drikkeklare mye tidligere enn de var før – og det er Volpi Barolo er et veldig godt eksempel på, forteller Geir Eikeland i Excellars.

Barolo må lages av druen Nebbiolo – og kun den. Navnet på druen kommer fra det italienske ordet for tåke, nebbia, og henspiller på den tette tåken som siger innover de skrånende vinmarkene i Piemonte om sensommeren og blir der utover høsten. Nebbiolo modner sent, så vinmarkene er som regel dekket av tykk tåke også under innhøstingen i slutten av oktober og begynnelsen av november.

– Volpi sørger for at Nebbiolo-druer med høy kvalitet alltid ender opp som Barolo-vin med høy kvalitet. I tillegg jobber de hele tiden med å øke kvaliteten ytterligere, så vinene deres blir bare bedre og bedre. Likevel greier de å holde prisene nede. Volpi Barolo er den rimeligste Barolo-vinen i basisutvalget på Vinmonopolet, men står ikke tilbake for noe når det gjelder kvalitet. Du får ikke mer Barolo for pengene enn dette, konstaterer Geir Eikeland.

Nytelse på glass

Volpi Barolo 2009 har en lys og klar granatrød farge med rubinrøde toner, og er en rik, kompleks og delikat vin som 2013-09-10 12.02.40 Druestokker La Morranærmest eksploderer i et aromaunivers av fersk frukt og krydder med et erketypisk Langhe-preg i form av hvite trøfler og tørket skogsopp. Den dufter svalt og intenst av nyplukkede mørke kirsebær, sødmefulle moreller og bringebær, samt fioler, roser, lakris og nyper med et hint av tre, nøtter, lær, tobakk, teblader, tjære, tørket frukt og urter sammen med eksotiske toner av vanilje, kardemomme, kanel og grønne pepperkorn.

I munnen tar vinen form av en varm og lidenskapelig smakssymfoni av saftig, delikat og moden frukt med et streif av lakris i avslutningen og lang ettersmak. Volpi Barolo er en robust og harmonisk vin med fløyelsmyk kropp og fin fylde, samtidig som den har en sterk og tydelig ryggrad med god syre og flotte tanniner. To og et halvt år på fransk eik har rundet av vinen, og i alle henseende er dette en klassisk og typeriktig Barolo. Uttrykket er rent og elegant, samtidig som vinen har egenart og personlighet nok til å rive deg løs fra hverdagen og bytte ut stress og mas med nytelse på glass.

Briljerer med mat

Volpi Barolo er imidlertid ikke laget for å spille hovedrollen helt alene. Den briljerer først når maten entrer scenen – og aller helst smaksrik og fet mat som står i stil til den rike vinen, fremhever fruktigheten og runder av tanninene.

Vinen er dermed nydelig til langtidsstekte, saftige kjøttretter, for eksempel en klassisk entrecôte eller ytrefilet av okse, i tillegg til italienske kjøttgryter som Osso Buco og ikke minst Brasato ai Barolo. Vinen er også en glimrende match til alle slags lammeretter – helstekt lammelår, grillede lammekoteletter og smaksrike lammegryter.

Volpi Barolo passer også veldig godt til anderetter uten for søtlig tilbehør og tomatbaserte smaksrike pastaretter som for eksempel Lasagne al Forno og Spaghetti Bolognese, gjerne med røkt bacon eller sopp. Ikke så overraskende er vinen også særdeles godt selskap til ulike risottovarianter, særlig med trøfler, steinsopp eller morkler, som henter opp de sopp- og jordaktige aromaene i vinen, samt til vegetarretter med aubergine og antipasti som for eksempel lokale spekeskinker, fete pølser og oliven.

Volpi BarbarescoEt glass Volpi Barolo varmer hjertet og åpner sinnet. La tankene vandre til de vakre åsene i Langhe, som ligger side ved side med historiske småbyer og stolte slott, hvor det mange steder ser ut som tiden har stått stille. Og apropos tid – den glemmer du raskt når du nipper til Volpi Barolo.

Vinen er allerede åpen og drikkeklar, men tar ikke skade av litt luft – så hell den gjerne over på en karaffel et par timer før du skal servere den.

Lillesøsteren – Volpi Barbaresco

Volpi Barbaresco er lillesøsteren til Volpi Barolo, og er også laget av Nebbiolo-druen. Barbaresco ligger rett ovenfor Barolo, men vinmarkene her ligger noe lavere og jordsmonnet er ikke helt det samme, så vinene herfra får et litt annet uttrykk.

Volpi Barbaresco 2008 er dyp og klar rubinrød på farge og har en intens og delikat duft av modne moreller, kirsebær og plommer med et hint av lakris, gress og skog. Vinen smaker av syrlige kirsebær, lakris og skog, og den er fruktig, fyldig og rik. Dette er likevel en lettere, mykere og rundere vin med mindre tanniner enn Volpi Barolo – samtidig som den har en fin balanse med en veldig flott friskhet og god struktur.

Volpi Barbaresco passer selvsagt til mye av det samme som Baroloen fra samme produsent, og er dermed også en utmerket vin til gryteretter og andre retter med rødt kjøtt som storfe og lam, i tillegg til sopprisotto og tomatbaserte pastaretter. Ettersom vinen er noe lettere enn sin storebror kan den gjerne også matches med litt lettere mat – for eksempel lettkrydrede italienske pølser og parmesan.

Volpi Barolo 2009 er tilgjengelig i kategori 6 i Vinmonopolets basisutvalg til 229,80 kroner, mens Volpi Barbaresco 2008 fås kjøpt via bestillingsutvalget til 199,90 kroner.

Visste du at…

• Barolo kalles gjerne ”Kongenes vin – Vinens konge”, hvilket gjenspeiles i den kongeblå fargen på den nye etiketten på Volpi Barolo (Barbaresco kalles tilsvarende for ”Vinens dronning”)

• De flotte tanninene i viner fra Barolo gjør at de blir svært lagringsdyktige

• Til å være et av verdens mest kjente vinområder er Barolo svært lite – det er faktisk bare en tiendedel av størrelsen på Burgund

• Frem til rundt 1850 ble det stort sett bare laget søte rødviner av Nebbiolo, som ble kalt Barol

• På 1400-tallet var straffen for å kutte ned en Nebbiolo-vinplante i Barolo-kommunen La Morra å få armen kappet av eller bli hengt

• Drueinnhøstingen i Barolo foregår samtidig med innhøstingen av en annen lokal delikatesse – de kanskje like verdensberømte sorte og hvite trøflene

Kilde: Pressemelding.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.