Raketten, byens stolthet.

Det er ikke bare Ishavskatedralen som er landemerket for Tromsø.

Raketten på Torvet er et like velkjent og temmelig mye eldre landemerke i byen. Allerede 1911 tegnet og oppførte byggmester J.R Erlandsen kiosken for den 18 år gamle Margit Løkke på Torvet. Og kiosken hadde og har den formidable størrelsen på hele 4,68 kvadratmeter. Den gangen ble den kalt Løkkekiosken og fungerte som avisutsalg og oppslagstavle for kommunen. Siden har kiosken blitt brukt til alt fra salg av vårruller til Mediehuset iTromsø og Tromsø internasjonale filmfestival.

Bærer av byens historie.
raketten
Bildet er hentet fra Tromsøboka, den andre

Raketten er en viktig bærer av byens historie i moderne tid. Den lille arkitektoniske perlen har nå stått på torget i 104 år og ”overlevd” mange store og små hendelser som den russiske revolusjon, to verdenskriger og et par bybranner. Så det var vel ikke mer enn rimelig at kiosken ble fredet i 2009 med både riksantikvaren Jørn Holme og daværende kulturminister Anniken Huitfeldt tilstede på fredningen. I fjor høst fikk den også innvilget skjenkebevilgning og en kald øl kan nå nytes på plattingen sammen med spesialpølser og med dronningeplass til å observer folkelivet som haster forbi.

Stoppested for Vintoget.
Werner_jun_Kuhhorn6_m
Werner Michlits

Det er med stolthet at Nordnorsk Vinmesse har en holdeplass ved Raketten under vintoget den 17 april. Det er Werner Michlits fra Meinklang i Østerrike som kommer til å være ved Raketten og skjenke en smaksprøve og fortelle om vinen. På Stortorget, midt i sentrum plassert mellom Ishavskatedralen og Øl-Hallen. På folkemunne kalt ”Raketten” – møtestedet i Tromsø siden 1911. Den eldste kiosken i Norge som fortsatt er i drift. Med egen skjenkebevilling.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.