Det var portvinshuset Taylor’s og eieren Alistair Robertson, som oppfant Late Bottled Vintage, også kalt LBV, i 1970.

Alistair Robertson og John Strandmo

Portvin er en av de store klassiske, europeiske vinene og historien er lang og fascinerende. Portvin produseres i de fjellrike østlige delene i Dourodalen i Nord-Portugal – et av verdens eldste og vakreste vingårdsområder hvor det har blitt laget vin i minst to tusen år. De første forsendelsene av vin under navnet Port ble registrert i 1678. Selv om vinen produseres i innlandet, har den navnet sitt fra kystbyen Porto som den tradisjonelt eksporteres fra. Fram til langt ut på 1900-tallet ble vinen fraktet nedover elven Douro fra vingårdene i spesielle båter. Vinen ble deretter losset inn i porthusene for å bli lagret, blandet, tappet på flaske og til slutt sendt. Mange av de eldste og mest kjente produsentene, som Taylor’s eller Croft, er av engelsk eller skotsk opprinnelse.

Nr. 14905001

Taylor’s 50 YO Tawny (sterkvin)

Portugal/Douro/20 prosent

Kr. 1.990,00 (bestilling)

Importør: Bibendum AS

 

Denne står på min liste over julegaveønsker i år. Laget på fem druer – mest Touriga Nacional. Vinen er en blanding av ulike årganger som er lagret opptil 100 år på fat. Mørk brun. Maget kompleks i duften med svisker, aprikos, noe nøtter, mørk sjokolade, kakao, sødme og kaffe. Smaken er herlig og balansert til tross for 158 g/l sukker. Gode syrer. Enorm lengde. Nytes alene eller til desserter og oster.

Nr. 13777501

Taylor’s Reserve Tawny Limited Edition III (sterkvin)

Portugal/Douro/2009/20 prosent

Kr. 399,90 (tilleggsutvalget)

Importør: Bibendum AS

 

Også denne er laget på fem druer – mest av nasjonaldruen. Brun på farge. Duften har alt – modne plommer, tørket frukt, mørk sjokolade, masse sødme fra 114 g/l sukker samt gode krydder. Smaken er fyldig med et deilig kompottpreg, myke karameller og friskhet. Uendelig i ettersmaken. Alene eller til oster og desserter.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.