Det begynte som en diskusjon blant noen professorer, hva er smaksforskjellen på Kölsch fra Köln og Altbier fra Düsseldorf.

Det har nemlig i århundrer vært det stor stridstema mellom de to byene hvilket øl som er best. Professor Helmut Quac fra Høyskolen i Düsseldorf satte opp et lite eksperiment. Han ville ha svar på tre følgende spørsmål.

  1. Hvordan vil forsøkspersonene sette karakter på de to ulike øltypene under en blindtest?
  2. Kan forsøkspersoner smake forskjell på Kölsch og Altbier i en blindtest?
  3. Kan forsøkspersoner skille Kölsch og Altbier fra hverandre i en blindtest?

Professor Helmut Quac fikk fatt på 50 forsøksdrikkere fra Köln og det samme antallet fra Düsseldorf. Alle forsøkspersonene var menn, drakk omtrentlig like mye øl fra sine lokale bryggerier og var spredd eksakt likt aldersmessig. Ølene som ble testet var Früh-Kölsch og en Schlüssel-Alt. Begge ølene går for å være ”tradisjonsriktige og typiske.”

Del en gikk ikke noe særlig for lagene fra henholdsvis Köln og Düsseldorf. De skulle sette en karakter fra 1-5 hvor 5 var best. Det de skulle bedømme var om ølet smakte mye eller lite, om det smakte friskt eller ikke og om det var kryddernoter. Fasiten på første del viser ingen  signifikant forskjell mellom Kölsch og Altbier.

I runde to, gikk det ikke noe særlig bedre. 54% av forsøkspersonene ”gjettet” riktig på øltype. Noe som i følge Professor Helmut Quac faller fullstendig innen for tilfeldigheter.

Det var først i del tre, at det ble noe utslag da hele 79 prosent kunne se forskjell på Kölsch og Altbier. Kanskje ikke så rart, da det ene ølet er lyst og det andre mørkere. Professor Helmut Quac konkluderte med at det ikke er noen forskjell på Kölsch og Altbier. Den eneste forskjellen var at det ene ble brygget i Köln og det andre i Düsseldorf.

Pils

Inspirert av forsøkene i Düsseldorf, gjorde den tyske tv-stasjonen ZDF et lignende forsøk. Bare i en mye større skala. De ville teste de vanligste pilstypene i Tyskland. Resultatet var overaskende, for det var ingen av forsøkspersonene som kunne smak forskjell på pilsen fra de ulike bryggeriene. Så nå undres jeg på hvordan en sånn test ville slått ut i Norge.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.