Av Linn Johnsen.

Det blir som regel klassisk når årets lam kommer i butikken. Lammelår med rosmarin og hvitløk er enkelt å lage, og markerer at høsten er i anmarsj, og at smakene gjerne kan være kraftigere.

Linn Johnsen er en av Norges beste vinbloggere. Du kan lese mer av henne på hennes egen blogg, Linn Johnsen vinstudinen, eller følge henne på Facebook.

Det gjelder også for glasset. Mange velger kanskje en god Bordeaux eller en Rioja, men noe sa meg at det var på tide å prøve en slovensk vin jeg har hatt liggende en stund siden jeg helt tilfeldig plukket den med meg fra flyplassen i Ljubljana for noen år siden. Min type souvernir!

Foto Linn Johnsen

 Movia

Lite visste jeg at akkurat denne produsenten er en av de mest anerkjente naturvinsmakerne i Slovenia, med vinmarker både på italiensk og slovensk side av grensen til området som i Itlia kalles Colli og i Slovenia mer konsonanttungt; Brda.

Druene kommer fra vinstokker med en gjennomsnittlig alder på 30 år, plukkes for hånd når de er fullmodne, og fermenteres ved hjelp av en most av druer. Mosten er laget av druer som plukkes tidlig og spontanfermenteres til 5 %  alkoholinnhold, nærmest slik man bruker surdeigsstartere. Videre fermentering skjer på små, slovenske eikefat, og vinen hviler videre i hele fire år før den tappes på flasker og lanseres etter nye seks måneder på markedet. Dette er med andre ord ingen billigmetode å produsere vin på.

Movias Cabernet Sauvignon 2010

Foto Linn Johnsen

Jeg burde kanskje valgt en lokal drue, men tidspress på flyplassen gjorde at jeg endte opp med anvendelige cabernet sauvignon. Frem til nå har jeg bare trengt en anledning til å åpne den. Lam 2017 skulle vise seg å være en riktig god anledning til Cab Sauv 2010 og selskap født på slutten av 50-tallet. Til tross for sin alder var vinen heldigvis mer moden enn selskapet. Cab sauven viste seg nemlig å være midt i drikkevinduet.

Den her(r)lige delen av selskapets første reaksjon var umiddelbart duft av modne bær og sigareske – tekstbok cabernet sauvignon. Til tross for mine assosiasjoner til portvin, var det ingen slapphet å spore på smak. Modne solbær, solbærblad, appelsinskall og julekrydder virket svært balansert og sammen med godt avslepne tanniner hadde vinen fin struktur og markerte seg som et meget godt valg til lammesteken som ble fulgt av rotgrønnsaker og en sjysaus.

I Norge

Tre av Movias viner er tilgjengelige på Vinmonopolet, Noen flere slovenske viner finnes der også, men noe sier meg at vi vil se fler av dem i hyllene fremover.

Det er nok bedre å kaste perler for lam enn for svin.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.