Påsken og ferien er her med snøskred og snøvær som aldri slutter.

Og er det ikke snø og snøskred, så er det noen som har sol, skiføre, novovirus og krykker. Men bare for å være på den sikre siden av elendigheten, så finnes det varme drikker, ulltepper og gode bøker.

At Norge er et lidenskapelig kaffedrikkende folkeslag, er en kjent sak. Og heldigvis kan man få kaffe i flere varianter enn akkurat svart kaffe, latte eller karsk.

Bailey’s Irish Coffee

½ del Irsk whisky
½ Irish Cream
4 deler friskbrygget kaffe
1 dash krem på toppen

Kaffen blandes med Irish Cream og whisky i krus. Ha kremen på toppen. En enkel variant i forhold til Irish coffee

Er man i det mere eksotiske hjørnet, er neste alternativ noe for deg.

Cafè Señorita

1 ss. melis
4 cl rom
1 stk. pomeransskall eller syltet appelsinskall
1 kopp kaffe
1 kanelstang (ca. 3 cm)
Krem

Melis og rom røres sammen og så tilsettes pomeransskall eller de syltete appelsinskallene. Fyll opp med varm kaffe og rør godt rundt. Topp det hele forsiktig med krem og stikk kanelstangen i kremen

Franskmenn skal nå være med på alt som lukter av kultur. Derfor føles det helt naturlig og presentere

French Coffee.

1 ts. brun farin
4 cl. konjakk
varm, sterk kaffe
lettpisket fløte

Ha konjakken og sukkeret i et glas. Rør godt rundt helt til sukkeret er oppløst. Så er det bare å helle på med varm kaffe, og rør rundt. Til slutt har du på fløte på toppen.

Sjokolade

En dag uten sjokolade er ikke verd å leve. Siden det er påske og man kan innta sjokolade flytene, så la oss ta en enkelt irsk en. I Irland finnes det visst mange forskjellige varianter av den drikken.

Irsk sjokolade.

2 cl Irish Whiskey
3 cl Bols Peppermint
1 pakke pulversjokolade, f.eks Rett i Koppen.
Varm kaffe
krem

Bland de første tre ingredienser i et glasskrus. Fyll opp med kaffe og rør godt rundt. Også har man kremen på toppen. Verre var ikke det.

Øl.

Øl er en velsignelse. Også som varmt drikke en kald vinternatt. Ikke for at det er noe nytt med varmt øl. I riktig gamle dager, serverte man på vertshusene i England varmt øl året rundt.

«Glühbier»

3 Liter mørkt øl. Gjerne bayer eller bokk.
100 g. Brunt sukker.
3 ss honning
6-8 nellikspikere
2 stjerneanis
3 kanelstenger
Dash sitronsaft etter smak
5 dl. Appelsinjuice

Begynn med å varme opp øl og honning. For all del, ikke la det koke. I følge tyskerne, så er den perfekte temperaturen cirka 60 grader og da løser også honning seg opp. Så har du alle krydderiene i, men ikke safta og lar det trekke i cirka 30 minutter. Etter det har du  i saften/ juicen og lar det trekke i 20 minutter til. Og så er det bare å servere.

Hvitvins gløgg i påsken.

En populær sak på de sveitsiske og tyske julemarkedene, er heißer Hugo. Eller varme Hugo på godt norsk. Men den fungerer svært så bra i påsken også. Den er veldig god og svært enkel og lage.

Varme Hugo.

1 Flaske tørr hvitvin
7,5 cl honning
2 skiver sitron
et par blader av fersk mynte.

Dette er så enkelt at selv de med tommelen midt i hånden kan lage den. Hell flasken med vin i en gryte sammen med honning og sitron og varm det opp. Men, ikke la den koke. Så er det bare å helle moroa opp i tekopper, pynter med sitronskiver og mynte.

En god russer.

Helt til slutt. Hot Russian. For oss som har sett filmen Anna Karenina med Greta Garbo i hovedrollen fra 1935, vet jo hvor iskaldt den kan være i Russland.

Hot Russian.

Ingredienser til to personer.

1 ts kaffebønner, helst espresso.
3 dl Melk
1 dl Espresso.
2 cl Vodka
6 cl Kaffelikør
2 – 4 ts kanelsirup. (Dette kan du lage selv. Kok opp 50 g sukker med ½ dl vann og ts kanel. La det koke et par minutter, så kjøl den ned. Og det er det)
Brunt sukker etter smak.

Støt kaffebønnene grovt, kok opp melken og skum den opp. Ha varm espresso, vodka og kaffelikør i en stor kopp. Ha melkeskummet på toppen. Ha i kanelsirupen og pynt med de knuste kaffebønnene. Server med sukker etter eget ønske. Så er det bare å finne fram ullteppe, krype opp i sofakroken med Leo Tolstojs geniale roman Anna Karenina.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.