Pappvin i Advent.

0
Vinkjeller Kloster Eberbach
Vinkjeller Kloster Eberbach

Jula står snart og banker på døra og det er på tide å presentere noe vin for den søte adventstiden.

I dag presenterer Godt Drikke de første bag in boxene og det er primært rødvin selv om det også har sneket seg inn enkelte hvite også.

Vi begynner i Spania.

MN Vino Tinto Terningkast 6mn_bib_negre

En herlig dyprød farge, nydelig duft av mørkfrukt. Smaken er rund og bløt, men frisk, med bra balansert syre. Nydelige bær i smaken og en riktig bra ettersmak. Dette er vinen til rødt kjøtt og ikke minst til den gode diskusjon rundt et bord med mange venner og tente julelys. Virkelig godt kjøp.

avanzadoEl Toro Avanzado Terningkast 6

Fin, dyp rød farge. God duft av fat og krydder og rått kjøtt. Ja, jeg vet det lyder litt teit med begrep som rått kjøtt, men jeg har ikke noen annen beskrivelse og den duften er sletts ikke dum. Smaken er rund og god med en virkelig fin munnfølelse. Den har en god smak av fat og moden frukt. En veldig bra balansert syre og sødme. En bra ettersmak med noe krydder. Selv om den ikke passer sammen med skinnende barneøyne, så passer den bra sammen med gryter, venner og julelys. Jo, denne ”avanserte oksen” lever bra opp til navnet sitt. Godt kjøp.

Fra Spania til Italia. En som jeg så absolutt synes passer bra til denne jula, er:

Casamatta Rosso. Terningkast 6Casamatta-Rosso-2010-BiB_web

Dyp, dyp blårød farge. En duft av mørke bær og solskinn. Smaken er mer fruktig enn de tidligere omtalte spanske vinene. Den har en elegant syre, bra fylde og en riktig lange og god ettersmak. Om man som meg, liker å spise kalkun og waldorfsalat i adventstiden, er denne vinen et perfekt følge. Eller om man liker et enkelt glass vin mens man filosoferer over vinteren, årstidene og livet, så fungerer denne vinen bra til det også. Meget godt kjøp.

Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna130912 Selezione BIB Roagna[2], Terningkast 6

Vi kommer ikke utenom Luca Roagna. En av mine absolutte favoritter. Uansett om man får hans ”naturviner” fra hans egne marker eller som denne, oppkjøpte druer fra andre vinbønder i Piemonte, er det alltid en fantastisk kvalitet på vinen hans. En nest inntil blålilla farge, en nydelig duft av bær og kirsebær. Smaken er fyldig med en veldig bra balansert syre og sødme. Jo, dette er et virkelig bra kjøp på boks. Og litt som poteten, den kan brukes til alt. Og om man vil være litt dansk i julen, så er den helt suveren til andebryst. Et virkelig godt kjøp.

Savanha Frieda`s Vine Shirazfrieda Terningkast 6

Første gangen jeg smakte denne sørafrikaneren, syntes jeg det var en helt grei vin. Samtidig som den fikk meg til å føle meg som et godt menneske da det er en fairtrade vin. Og det er jo ikke så dumt i disse juletider. Ok, godheten var vel ikke så viktig, men vinen er dyp rød i fargen med en god, varm duft av modne bær. En duft som lever helt opp til smaken. Men, smakene rommer også litt svart pepper og plommer og en elegant, men svakt eikeprege mot slutten. Vinen har en god og mjuk ettersmak. Denne kan brukes til grillet kjøtt, samt kraftigere kjøttgryter og supper. Og vennen blir heller ikke skuffet om du serverer denne. Bra kjøp.

Hvitvin.

Vi må ha med et par hvitvin. Og det er vin som vokser lenger nord. Nemlig i Tyskland. Vi begynner med en av Tysklands beste vinbønder, Markus Molitor.

58837-Markus-Molitor-Schiefer-Riesling-225h2Markus Molitor Schiefer Riesling Terningkast 6

En virkelig fin Mosel-vin, med en flott gulgrønn farge. En nydelig duft fersken og frukt. Smaken er preget av epler og sommereng. Fyldig fruktig og en god fedme. En utrolig ettersmak med noe søtlig frukt. Om man på død og liv må spise noe til denne vinen, så er det salat og ost, men for meg er dette en ekte kosevin. Så absolutt en av de beste i sitt segment. Denne vinen ligger helt greit i min handlekurv.

Wongraven-Morgenstern-2013Wongraven Morgenstern Riesling 2013 Terningkast 6

En tysker til, men med et norsk preg.

En fin gulgrønn farge. En klassisk, nydelig duft av epler og sitrus. Smaken har en god fylde, frisk med en elegant syre som kommer tydeligere frem mot slutten. En god og lang avslutning med et lekkert hint av eple. Denne vinen går fint sammen med både kyllingen og pinnekjøtt. Et riktig godt kjøp.

Flere juleviner fremover. Både på flaske og på papp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.