Orval er et belgisk bryggeri ved klosteret Abbaye Notre-Dame d’Orval i Gaumeområdet i Belgia. Og naturlig nok, brygger de trappistøl.

Klostret og bryggingen ble grunnlagt 1132 av cistercienserordenen. Og det ble brygget flittig på klostret helt frem til 1793. Da brant hele moroa ned. Først 1926 ble klostret gjenopprettet og i 1931 ble det første brygget satt. Og året etter solgte klostret sitt første trappistøl. Ikke på flasker, men i tønner. Orval er det første trappistølet som ble solgt på nasjonal basis i Belgia. Ene og alene for å finansiere gjenoppbygningen av klostret. I dag så brukes overskuddet av ølsalget til veldig arbeide samt finansierer klostrets drift og aktiviteter.

orval-stettTo typer øl.

Orval Trappist, 6.9% alkohol volumprosent, blir ofte referert til som «Dronningen av Trappist». De fleste øl-nytere betrakter Orval som et øl i verdensklasse. Det på tross av at det skiller seg en del fra annet trappistøl. Først og fremst for at de blant annet bruker villgjær, Brettanomyce.  Ølet har en disete, lys farge. Et vakkert lyst skum som man nesten kan spise med skje.  En lekker duft av sitrus, frukt, urter og jord. Uten at det siste er negativt. Smaken er variabel. Som ung er den tørr, intens og fruktig. Med alderen blir den rundere og fyldigere. Det passer virkelig bra sammen med fisk og ost. Har også hørt at det går veldig bra sammen med rakfisk. Men det har jeg ikke prøvd selv.

Klosteret brygger også et øl til. Petite Orval, på 3.5% alkohol. Det er primært beregnet på tørste munker og kan kun kjøpes i klostret eller på en kafé nær klostret.  Om du har lyst til å smake det, kan du jo besøke bryggeriet.

  • Brasserie d’Orval s.a.
  • Orval, n° 2,
  • B-6823 Villers-devant-Orval
  • Tél. : +32 61 311 261
  • Fax : +32 61 312 927
  • brasserie@orval.be

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.