September slippet på vinmonopolet, inneholder mye spennende øl. Både i bestillingsutvalget og i parti og testutvalget.

Ved første blikk, ser man at det er veldig mye IPA. Personlig synes jeg det er litt trist, da jeg er godt og grundig lei av IPA. Jeg synes de blir mer og mer humla at de blir så bittere at man undres hvilket sjeleliv bryggerne har.
Men det finnes mye annet spennende. For eksempel så kommer Aass sitt Brygghus sammen med Cognachuset Bache-Gabrielsen med en Barley Wine. Et øl jeg gleder meg til å smake. Bryggerhuset Bache-Gabrielsen Barley Wine Collaboration Series Batch # 01

Hveteøl.

Hvetøl går jeg aldri lei av. Mack Bryggeri kommer med en forsterket versjon av sitt Mack Hefe Weissbier, nå med mere smak og alkohol enn det som blir solgt i butikk. Gleder meg til å smake. Akkurat som jeg gleder meg til å smake Nøisom Hvete øl fra Østfold og ikke minst Balder Dunkel Weissbier.

Klosterbrygg

Et par belgiere som skal på smakslisten min er to fra klosterbryggeriet Bieres de Chimay. Nemlig Chimay Trappist Red Première og Chimay Trappist Blue Grande Réserve. Tror ikke det finnes noen som har blitt skuffet over ølene fra Chimay. Når vi først er inne på klosterøl, fra det italienske bryggeriet Birrificio Il Mastio kommer et øl som har gjort meg nysgjerrig. Nemlig Birrificio Il Mastio Abbadia Bruna. Har hørt mye bra om både bryggeriet og ølet.

Lys ale og lager.

Fra Bergen og 7 Fjell kommer en lys ale. Et øl som kommer høyt opp på min handleliste. Først og fremst for at bryggerne på 7 Fjell er forbannet dyktige, men også for at lyse ale aldri blir helt feil og at jeg mistenker denne for å være rimelige syrlig. Så derfor, 7 Fjell Laibikk Raspberry Licorice Kettle Sour.
Av annen lys ale, så kan det jo nevnes at Iron Maiden er på banen med Iron Maiden Trooper Hallowed. For å være helt ærlig, jeg var ikke så imponert av deres tidligere øl-stunt. Da synes jeg det lyder mer spennende med lys lager fra Hedemarken. Rena Spesial er et øl som skal nytes. Det samme med Hadeland Håndverksbryggeri Altbier og med Middelthon Stavanger Export pils. Og siden jeg er en stor fan av pils, så skal jeg ha noen Hofbräu Oktoberfestbier. Om jeg spiller ompa til jeg dør, er vel mer tvilsomt.

Litt surøl.

Det er noen som hevder at surøl er den nye IPA. Vel, de om det. Noen surøl som skal smakes, er blant annet Birra del Borgo Fragus fra Italia og fra det amerikanske bryggeriet Boulevard Brewing Co, kommer Boulevard Changeling Dark Sour Ale. Tror begge ølene kan være en morsom opplevelse.

Porter og Stout.

Til min store glede, kommer det en rekke spennende Porter og Stout. Fra et av min favorittbryggerier, Aja, så kommer Aja Smud Porter. Det finnes så mye kvalifisert folk på Aja i Drammen at det aldri kan slå feil med en porter fra dem. I Harstad har de døpt en porter Melkebart. Bare det gjør at jeg skal ha en Harstad Bryggeri Melkebart. Svenske Poppels Bryggeri fra Gøteborg, var en riktig bra opplevelse på Tromsø Øl og vinfestival i våres. Mye bra øl fra den kanten og det mistenker jeg Poppels Russian Imperial Stout også er.

Urnorsk Kveik.

Av annet øl, så må jeg ha med Voss Bryggeri Kveika Rugøl. Kveik er en urnorsk gjærstamme som fortsatt finnes blant annet på Voss. Og bare det tilsier at man bør nyte ølet og gledes over at noen tar vare på kulturarven vår. Kinn er et av de bedre bryggeriene i den etterhånden så store bryggerifloraen vår. Og bruker de også kveik, vet man at Kinn Kveik blir riktig bra.

Vil du finne mer øl, så finner du alle listene her.

I morgen så forteller Linn Johnsen om Beaujolais hun har funnet blant Vinmonopolets nyheter.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.