Foto: dpa

Det har lenge vært en kjent sak at vin og da spesielt rødvin i moderate mengder, er sunt.

Professor i medisin Franz Effenberger  i Stuttgart har bevist at hjerteinfarkt med mer, minsker med moderat inntak av vin. Selv om han advarer folk med leversykdommer og alkoholisme å benytte seg av kuren.

Men, det er ikke bare vin som er bra for kropp og sjel. Øl har samme virkning som vin. Egentlig har man vist dette siden den første dråpen øl ble brygget i de første kjente sivilisasjonene mellom Eufrat og Tigris.

øl og humleI middelalderen så brukte man vin og øl på lik linje når det handle om å behandle mennesker for alle mulig plager.  Øl brygges som kjent på humle. Og i dag er det bevist at humlen i ølen gir følgende effekter.

”Appetittstimulerende, beroligende, søvndyssende, krampeløsende, melkestimulerende, smertestillende, sårhelende, urindrivende og bakteriedrepende. ”

Og av sykdommer, så kan øl hjelpe mot: søvnløshet, appetittløshet, dårlig fordøyelse, hoste, forkjølelse, stress, angst, spenning, nervøs uro, depresjoner, hodepine, migrene og kolikk. Utvortes på infiserte og saktehelende sår.

Ølmage.

Men, man får jo ølmage av øl, er en av alle mytene. Men, det stemmer ikke. En studie utført ved universitet i København, hvor ellers, viser at den berømte ølmagen er en myte, og at det er godterier og inaktivitet som fører til økt omkrets av midjen.

Professor Arne Astrup ved Landbrukshøjskolen, Universitet i København sa for noen år siden følgende til Ekstra Bladet

Ølmage er en myte
Ølmage er en myte

– Folk som drikker mye øl er gjerne glad i mye og kaloririk mat. Derfor blir de fetere. Øl er mindre fetende enn vin og det riktige valget for dem som er redde for å legge på seg.

Også en britisk og tsjekkisk studie konkluderer med at det er: ”usannsynlig at midjefett og forhøyet kroppsvekt kan kobles til øldrikking”.

900 menn og 1 000 kvinner var med på undersøkelsen i Tsjekkia. De ble veid og målt og ble spurt om drikkevaner, hvor mye de drikker og hva, hvor mye de trener, hvor mye de spiser, hva de spiser, og om de røyker. På den måten kunne samtlige grunner for overvekt taes med i betraktning.

Forskerne fant blant annet ut at mennenes ølkonsum ikke kunne assosieres med Body Mass Index (BMI) – det fantes ingen link mellom overvekt og ølkonsum hos mennene. Det var heller ingen sammenheng mellom ølkonsum og midjefett (WHR) hos verken mennene eller kvinnene.

Forskerne fant også en såkalt invers assosiasjon mellom kvinnenes ølkonsum og kroppsvekt. Det tyder på at kvinner som drikker mye øl er tynne, mens kvinner som drikker lite øl er tykke. Forskerne fant ikke ut hva årsaken til dette kunne være.

Vin er mer fetende enn øl.  Faktum er at en øl om dagen kun utgjør 3,5 prosent av anbefalt daglig kaloriinntak. En desiliter øl inneholder bare 39 kalorier. Det er mindre enn lettmelk og langt mindre enn for eksempel rødvin.

Med andre ord, dropp alle slankekurer og drikk en øl. Pass bare på hva du stopper i deg ved siden av det duggende kalde ølet som…

Husk nå, alt i moderate mengder. Faktum gjenstår, for mye alkohol skader deg.

Bare en liten notis helt til slutt. Grunnen til at mennesket begynte å dyrke korn, var for å brygge øl.

Kilder: Urtekildens planteleksikon, Die Welt, Bryggerimester Rune Andreasen.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.