Pressemelding av Kristin Alsvik.

Som dens freshe og sommerlige innpakning vitner om er Coffele Soave en livlig, forfriskende og upretensiøs vin – akkurat som menneskene som lager den.

Gjør deg klar for en soavefylt sommer! Coffele Soave BiB 2016 smaker av solskinn og livsglede, og er en mild, elegant og harmonisk vin med en nesten uforklarlig tiltrekningskraft. Her har du med andre ord den perfekte vin til våryre dager i parken så

vel som til sommerens lyse og lange netter – eller når du bare har lyst på noe enkelt, digg og sjarmerende i glasset, uansett anledning.

Spaserer du gjennom den store porten i den gamle delen av den lille sjarmerende byen Soave, finner du Coffele i et gotisk kapell fra 1600- tallet beliggende på en eldgammel gårdsplass. Coffele-familien er imidlertid alt annet enn et gammeldags og tungrodd vinhus, og den livlige familien gir gjestene sine like mye omsorg og oppmerksomhet som de gir til vinene de lager. Det tette båndet familien har både til hverandre og vinplantene sine reflekteres også i vinene, som er klassiske og erketypiske soaver – som smaker akkurat slik topp soave skal smake.

Rene og mineralske viner

Soave-distriktet ligger øst for Valpolicella i regionen Veneto, i det nordøstlige hjørnet av Italia, og er utvilsomt et av Italias mest interessante hvitvinsområder. Når druene i de beste vinmarkene som her er dyrket med kjærlighet og får lov til å henge på vinstokkene til de er fullmodne, er resultatet rene og mineralske viner med en kremete munnfølelse og nydelig balanse mellom friskhet og sødmefull frukt.

Enhver vin har en historie å fortelle, og i dette tilfellet starter den som en kjærlighetsroman med Giovanna Visco og Giuseppe Coffele som hovedkarakterer. Da de to giftet seg i 1971 var det ikke bare hverandre de hadde lidenskap for, men også Soave og områdets vinmarker.

I dag er det barna Alberto og Chiara som har overtatt stafettpinnen. Alberto har laget vinene siden 1994, mens energibunten Chiara reiser land og strand rundt med vinene og en særdeles smittsom entusiasme i bagasjen.

De beste vinmarkene i Soave

Kombinert med de gamle vinstokkene og den høytliggende plasseringen gir det kalkrike jordsmonnet i Coffeles vinmarker viner i en helt spesiell stil. Ikke alle er klar over hvor høy kvalitet viner fra Soave kan ha, og det gjør at man fortsatt kan få overraskende mye vin for pengene her. Nettopp dette er samtlige av Coffeles viner strålende eksempler på, ikke minst deres splitter nye kartongvin.

Da Giovanna og Giuseppe bestemte seg for å gjenoppbygge familiens eldgamle vinmarker på 1970-tallet, ble det starten på en kvalitetsrevolusjon i Soave. Giuseppe Coffele var den første vinmakeren i området som så potensialet i de sør-sørvestvendte enkeltvinmarkene i de bølgende åsene i Castelcerino, som er de nordligste og høyest beliggende i hele Soave.

– Det er her i Castelcerino at vi finner de beste vinmarkene i Soave, og vi har som mål å legge til rette for at de virkelig skal få vise frem sitt fulle potensial, forteller Alberto Coffele.

Coffeles vinmarker er omringet av gamle olivenlunder, kirsebærtrær og den største skogen i Soave, som demper heten om sommeren og sørger for at druene beholder friskheten. Samtidig holder den konstante nordavinden sykdommer i vinmarkene på avstand, noe som gjør dem enkle å kultivere på økologisk vis.

 Hest er best

Albertos bruk av hest i vinmarkene er heller ikke noe spill for galleriet.

– Ikke bare er det bra for miljøet – det er også mer effektivt og gir et bedre resultat. Når man finner den riktige hesten kan den brukes til alt arbeidet i vinmarkene, sier Alberto.

I motsetning til en traktor forurenser hester ikke, de sørger for at jorda opprettholder sin luftige struktur, og de skaper et lukket økosystem i vinmarkene ved at de både spiser ugress og produserer gjødsel.

– Hestens sindige ro og langsomme tempo lar meg også bli kjent med vinmarkene på en annen måte, og det gir meg en enda bedre forståelse av det komplekse jordsmonnet vi jobber med, forteller Alberto Coffele.

Coffele Soave BIB 2016

Coffeles splitter ny satsing på kartong har en lys strågul farge med grønnskjær, og en mild og fersk duft av gule epler, nektariner, lime, melon, kirsebærblomster, mandler og mineraler. Dette er virkelig et prakteksemplar av en ung, ren og leskende vin med livlig friskhet og en delikat smak av fersken og moden sitrusfrukt som avsluttes i en lett, forfriskende og eplepreget finish med et fint lite bitt.

Coffele Soave er en fantastisk allsidig bag-in-box som er herlig til det meste du kan tenke deg av sommermat – som antipasti med spekeskinke og pølser, caprese eller carpaccio, for ikke å glemme sjømat som østers naturell, fish & chips eller sushi, samt lettere pastaretter eller grønnsaksrisottoer. Og selvfølgelig – vinen er ikke minst fantastisk på balkongen, i parken, på hagefest, i båten, på hytta eller hvor enn du måtte planlegge å befinne deg utover våren og sommeren.

Coffele Castel Cerino 2015

Vinen har en skinnende lys strågul farge og en elegant duft av friske grønne epler, gule plommer, fersken, appelsin, sitronzest, roser, salvie, mandler og mineralske toner med et hint av anis og vanilje.

Coffele Castel Cerino er en ren, klar og klassisk soave med livlig struktur, delikat friskhet og en fyldig smak av friske gule epler og sødmefull aprikos som munner ut i en lang, fersk og krisp avslutning med toner av epler og mandelbitterhet innhyllet i et florlett mineralsk teppe.

Vinen er nydelig til koldtbord eller forretter som for eksempel en rødbetsalat eller ferske asparges, samt til sjømat som fiskesuppe med laks, stekt ishavsrøye med smørsaus eller sjøkreps med blomkålpuré. Prøv den også til steinsoppravioli, mynterisotto med erter eller posjert kylling med urtesaus.

 

 

 Coffele Ca’ Visco 2015

Enkeltvinmarkssoaven Ca’ Visco har en intens og funklende lys strågul farge med grønnskjær, og en ung, frisk og aromatisk duft av gule epler, hvit fersken, melon, lime, sitron, mandarin, stikkelsbær, ananas, hylleblomst, ferske mandler, gress og anis med et hint av vanilje og ull – alt utspilt på et bakteppe av kalkmineraler.

Ca’ Visco er en ren, elegant og sjarmerende vin med en livlig og energisk friskhet som utgjør vinens ryggrad sammen med en myk, rund og delikat munnfølelse og en kjølig, nyansert og rik smak av grønne epler, pære, pasjonsfrukt, rosa grapefrukt, kamille og mynte med et hint av pepper som munner ut i en lang, krisp og spenstig ettersmak med en lett mandelbitterhet og toner av brødbakst og mineraler.

Vinen er herlig til antipasti som terriner, pateer, pølser og skinker, forretter som salater og vitello tonnato, samt sjømat som tunfisksashimi, lettgrillet sjøkreps, smørstekt torsk med sommergrønnsaker eller fritert blekksprut

med chilimajones. I tillegg er den en perfekt match til delikate pastaretter med blåskjell og tomater, langtidskokte kyllinggryter eller ovnsbakt hel kanin.

Coffele Le Sponde 2015

Når de beste druene tørkes helt til mostvekten er redusert til rundt 20 prosent, får vi en søt og konsentrert vin med en helt uimotståelig sjarm…

Reciotoen Le Sponde har en dyp gyllengul farge, og en kompleks, aromatisk og eksotisk duft av tørket fiken, sultanrosiner, sukat, appelsinsyltetøy, papaya, honning, nøtter, blomster og lys karamell med et hint av mineraler, nymalt kaffe og lær.

Vinen er søt og sensuell med en fet og tyktflytende munnfølelse, en ren og livlig syrlighet, delikat fylde og en rik, intens og sammensatt smak av sødmefull fersken, saftig mango og tørket aprikos med en fersk, kremete og svært lang finish med toner av limezest.

Le Sponde er nydelig til bløtkaker, panna cotta, karamellpudding, crême brulée, fruktdesserter med tørkede aprikoser og blåmuggost som stilton, roquefort og ikke minst monte veronese (Venetos lokale blåmuggvariant), gjerne toppet med litt akasiehonning, samt til forretter med ande- eller gåselever. Eller etter maten, foran peisen, kanskje…

Godt Drikke kommer tilbake med smaksnotater.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.