Fredag kommer julens vin og øl på Vinmonopolet. Med andre ord, masser av nyheter i bestillingsutvalg og basissortiment.

Ser vi først litt på hva som kommer av hvitvin, så er det noen som virker veldig spennende. Samuel Billaud Chablis 1er Cru Mont de Milieu 2014 fra Burgund, er en som høster store lovord i blant annet vinmagasinet Decanter og tidligere årganger har vært virkelig verd å smake. Ch. de Béru Vaucopin 1er Cru 2014 er også en burgunder som er temmelig spennende. Selv om jeg synes prisen er i stiveste laget. Da er Dom. L’Ecu Granite Muscadet Sevre et Maine 2013 fra Loire et rimeligere kjøp og tidligere årganger har virkelig vært verd pengene. En annen som jeg gleder meg som et barn til å smake, er Anne og Jean-François Ganevats vin fra Jura. Ganevat Le Zaune à Dédée.  De produserer noen helt formidable naturviner.

Fra Italia er det en vin som jeg er riktig nysgjerrig på. Valfaccenda Roero Arneis 2015 fra Piemonte. Druen Arneis er en lokal drue fra området og var nesten ”utryddet” på syttitallet. Fra Tyskland er det ikke tvil i min sjel at jeg vil smake begge fra Juliusspital. Juliusspital Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner trocken GG 2014 og Juliusspital Würzburger Stein Silvaner trocken GG 2014. To Grand Cru viner fra Franken blir aldri feil. Også Leitz Rüdesheimer Berg Rottland Riesling trocken Hinterhaus GL 2015 fra Rheingau er en som så absolutt må prøves. Weingut Leitz produserer aldri dårlig vin. Det samme kan man vel si om Weingut Wittmann fra Rheinhessen. Derfor skal Wittmann Westhofener Riesling Trocken 2015 også smakes og nytes. Det samme med vinene Wittmann Kirchspiel Riesling Grosses Gewächs 2015 og Wittmann Morstein Riesling Grosses Gewächs 2015. Smakte disse i høst og dette er gull.

Musserende vin

Av musserende vin, så er det noen som jeg er riktig nysgjerrig på. Blant annet en crémant fra Burgund, Caves Hautes Côtes Crémant de Bourgogne Brut. Kan være en riktig spennende opplevelse. Cédric Bouchard fra Champagne kommer med en rekke spennende musserende viner. Nevner i fleng Cedric Bouchard Roses de Jeanne Presle Blanc de Noirs Brut 2012, Cedric Bouchard Roses de Jeanne La Bolorée Blanc de Blancs Brut og Cedric Bouchard Roses de Jeanne Rosé de Saignée Le Creux d’Enfer Brut 2012. Også italieneren Bisol Private Noso Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut er en Prosecco jeg gleder meg til å smake.

Rødvin.

Av rødvin er det bokstavelig talt en oppsjø i bestillingsutvalget denne gangen. Om vi ser på noen av de rimelige fra Bordeaux, så er Ch. Les Alberts 2015 en av de som så absolutt skal ned i min handlekurv. Det samme med Ch. Fourcas Dupré Listrac-Médoc 2010 som har fått riktig bra anmeldelser. Dom. de Chevalier 2007 fikk 91 poeng av Robert Parker og bare av den grunnen er det vel verd å prøve.

Fra Rhône Nord så kommer det en klassiker, Dom. Rostaing Côte-Rôtie La Landonne 2012. Virkelig mye vin for pengene for de som liker Rhône viner.

Fra Italia, det vil si Lombardia, gleder jeg meg til å smake Arpepe Rosso di Valtellina 2014. Tror det er mye vin for pengene. Det samme kan jeg vel si om vinen fra Marche, La Monacesca Camerte 2011. Tror den kan være riktig spennende om man skal tro vinmagasinet Falstaff. Fra Piemonte så kommer det hav av bra viner på dette slippet. En av de virkelig prisgunstige er Olek Bondonio Langhe Nebbiolo 2014. Også OMA Barolo 2012 må med på en liste over viner som bør smakes.

Av spanske så gleder jeg meg til Las Cepas Rebuzno Maturana Tinta 2015, akkurat som jeg er spent på Faustino I Gran Reserva 1987. Ble omtalt i Decanter som en av de beste i sin årgang.

Hele listen finner du her. 

Mer om øl i morgen.

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.