Nyheter i bestillingsutvalget.

Det finnes en del snadder i bestillingsutvalget til Vinmonopolet denne gangen. Selvfølgelige er det veldig mye som jeg aldri har smakt tidligere, men av de jeg har smakt og har lyst til å smake, finnes det virkelig noen fantastiske vin og øl.

Hvitvin

Det finnes mange spennende franskmenn i dette slippet. Noen av de som jeg gleder meg mest til er følgende:

Robert Ampeau Bourgogne 1989 er en av de virkelig spennende vinen fra Burgund. Av de jeg har smakt tidligere fra samme produsent, så er de velgjorde og elegante. Denne er et virkelig godt kjøp som jeg gleder meg til.

Mandelière Chablis 1er Cru Fourneaux 13 er også en av de jeg gleder meg til å smake. Tidligere årganger har alltid vært elegante og nydelige viner. Robert Parker har alltid gitt disse vinene høye karakterer.

Eric Texier Dom. de Pergaud Brézème 2012. Eric Texier er en av mine favorittprodusenter. Og dette er en vin som jeg ser frem imot å smake.

Fra Italia, er det en hvitvin som jeg absolutt må smake.

Monte Tondo Casette Foscarin Soave Cl 12. En av distriktets absolutt beste. 2009 årgangen fikk hele 90 poeng av Wine Spectator. Selv ga jeg 2010 årgangen 88 poeng.

Markus Molitor er en av Tysklands absolutt beste produsenter. Man kan vel ikke for alt i verden påstå at vinen hans er billig, men jeg vil uansett smake M. Molitor Graa Dompr Rsl Spätlese Tørr 2011, M. Molitor Zelt Sonn Rsl Auslese Feinh 2011, M. Molitor Zelt Sonn Rsl Auslese Tørr 2012

Jeg må ha med en Østerriker også. Og denne gleder jeg meg som en hund til å smake. Gobelsburg Grüner Veltliner Eiswein 2013

Rødvin.

Fra Frankrike, er det noen godbiter. Fra Burgund, velger jeg meg Louis Jadot Beaune 1er Cru Grèves 2012. Jeg skulle gjerne ha smakt Hospices Beaune Dames Hospitalières 1er 2010. Selv om den kommer som magnumflaske, synes jeg den blir for dyr.

En annen som er temmelig dyr, men som jeg mener er verd alle pengene er Ch. de Beaucastel Chateauneuf-du-Pape 2012. Tidligere årganger som jeg har smakt, ligger flere fra 89 til 92 poeng. Så dette er en av de som gleder meg har kommet i bestillingsutvalget.

En del av Bordeaux vinen er overpriset. Men, det er jo ikke noen nyhet. Nå skal det sies at det finnes Bordeaux viner som er virkelig verd pengene. For eksempel Ch. Beauregard 2008. En av de ”billigere” Pomerol vinene som fikk hele 91 poeng av Wine Spectator. Av mine egne notater, kan jeg se at jeg smakte 1999 årgangen og var temmelig begeistret.

Det finnes også en østerriker jeg er riktig nysgjerrig på, nemlig Schiefer Blaufränkish Burgenland 2013. Jeg kjenner den bare av omtale og i det store og det hele har den vært veldig positiv. Det tysk-østeriske magasinet Falstaff ga 2009 årgangen hele 93 poeng.

ØL

Det er utrolig mye bra øl denne gangen. Og den jeg gleder meg mest til er belgierne Tilquin Oude Gueuze Tilquin², akkurat som jeg gleder meg til Paix Dieu. Av de norske så er det masser av snadder. Jeg lister bare opp noen av de som jeg garantert kommer tilbake med smaksnotater på.

  • 7 Fjell Høst Saison Sombre
  • 7 Fjell Rundemanen Rye Stout
  • 7 Fjell Fløien IPA
  • 7 Fjell Svartediket Black IPA

Av andre norske som jeg må smake er,

  • Nøgne Ø Kriek of Telemark
  • Gottes Hülfe in der Noth
  • Kinn Pryl Belgisk Dobbel

Begge de to første er fra Nøgne Ø.

Hele listen fra bestillingsutvalget, finner du her.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.