Etter å ha fått noen spørsmål om hvilket bryggeri som er Norges eldste, kan det fortelles at Norges eldste igangværende bryggeri, er Aass bryggeri i Drammen.

Som så mange andre bryggerier ble det startet som en ”blandet landhandel”  i 1834. De solgte blant annet malt til andre bryggerier, trelast, skipsproviant og drev et bakeri.  Ølet de solgte var pottøl. Det vil si at folk måtte ha med seg bøtter og spann, når de handlet øl. En pott er ca. en liter.

imagesDet ble først riktig fart på sakene etter at bondegutten Poul Lauritz Aass kom inn i bildet. Han forlot bygda Øvre Eiker som 16 åring og dro helt til Drammen for å ”søke lykken” . Først arbeidet han på jernverket før han i 1860, sammen med en venn, kjøpte den lille bedriften med bryggeri, bakeri og skipshandel. 1866 ble et skjebne år for den lille bedriften da hele Bragenes brant ned.  Hele bedriften lå i aske og de to vennene skilte lag.  Den da 30 år gamle Lauritz var ikke den som ga seg, så allerede året etter, i 1867, sto bryggeriet der, som vi kjenner det i dag.  To år etter, begynte de produksjon av mineralvann  og kullhandel.
Lauritz Aass var en aktiv mann. Han var ordfører, Stadthauptmand for borgerbevæpningen og ikke minst, formann  i ”Drammens dramatisk forening.”  Han var også med på å stifte Bryggeriforeningen.  Lauritz Aass døde i 1904.  Bedriften ble likelig fordelt mellom hans ni barn og det var starten på P. LTZ. AASSs Bryggerier.  Et as som fortsatt er i familiens eie og med fjerde generasjon som daglig leder.
Aass bryggerier produserer en rekke ulike produkter innen drikkevare. Av øl, så har de følgende:
Aass Uten
Aass Pilsner
Aass Weizen
Aass Halling
Aass Bayer uten
Aass Fatøl
Aass Pale Ale
Aass Lite
Aass Vørterøl
Aass Bayer
Aass Stout
Lundetangen
Aass Lettøl
Aass Classic
Aass Ice
Øl
images-2
De er også medeier av Solo sammen med blant annet Mack Bryggerier og Ringnes.
Kilde: Aass bryggeri, Wikipedia, telefon.

4 KOMMENTARER

  1. Av dagens bryggerier er Aass det eldste, men dersom man følger sporene bakover i Ringnes-systemet, finner man enda eldre rester av gamle bryggerier. Allerede i 1821 ble Youngs Bryggeri etablert. I Drammens Tidende 9. mai 1825 ble ølet omtalt som » … klart, velkokt, rikt på malt og humle i passende forhold …». I 1837 ble bryggeriet overtatt av Christian Schou og fikk navnet Schous Bryggeri. Inntil det ble overtatt av Ringnes i 1978 og dessverre nedlagt i 1982. Nå produserer imidlertid, så vidt jeg vet, Ringnes igjen Schous-øl i henhold til den gamle oppskriften (hvis det er sant at de har tatt vare på gjærstammen, da) for salg på enkelte utvalgte utesteder. Og da blir vel det på en måte Norges eldste … 🙂

    • Tusen takk for et fint innlegg, men… (elsker ordet men 🙂 ) Det er jo tross alt oppskriften som er gammel, ikke bryggeriet for det finnes ikke lenger. Desverre.

    • Et lite men til. (Men jeg er også glad for innlegget.) Drammens Tidende fantes vel ikke i 1825. Er det mulig å tenke seg en annen kilde?

  2. Beklager. Ser at det fantes en Drammens Tidende forut for avisa vi har i dag. (Som ble etablert i 1832.) Men da tenker jeg alt er i sin skjønneste orden. Bortsett fra innleggene mine.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.