Som vanlig på denne tiden av året, så er det på tide å presentere noen av de beste bag in box som er smakt i år. Det vil si, vin som får en sekser på terningen. I år har jeg prøvd å ta hensyn til at vi nærmer oss jul.

I Norge selges mer enn 60% av all vin på boks. Det er bare USA og Frankrike som drikker mer pappvin per skalle enn oss. Det har skjedd noe med pappvinen de siste ti, tolv årene. Der man før tenkte billig vin og design, så fyller de fleste importører i dag bedre vin i boksene.

Pappvin er ferskvare og ikke en vin som skal lagres. Rent faktisk er det såpass mye ferskvare at du bør se på tappedatoen på boksen. Er den eldre enn fire måneder, så bør du kanskje se etter en annen boks. Ikke det at vinen er ødelagt, men kvaliteten på vinen kan være dårligere. Som Godt Drikke har skrevet tidligere, så bør all pappvin oppbevares i kjøleskapet. Uansett om det er rød- eller hvitvin. Ene og alene for at holdbarheten blir bedre. Varme tar livet av fruktighet og andre smaksaromaer i vinen, noe som ikke skjer om vinen står kjølig. Ta heller ut rødvinen en stund før den skal drikkes og tapp den på en karaffel og la den få rett temperatur. Og så helt til slutt. En bag in box som er åpnet, bør brukes i løpet av cirka tre uker.

Natural Selections Bordeaux. Frankrike, Bordeaux. 3 liter. Pris kr 509,90 

Laget på Cabernet Franc 10%, Cabernet Sauvignon 18%, Merlot 70%, Malbec 2%. Mørk rød med et lite blått skjær. Lekker duft av solmodne solbær, plommer, litt urter og en anelse tre. Smaken har riktig god fylde med en riktig bra munnfølelse. En sjeldent bra balansert syre og sødme. Fin tannin og en fin ettersmak. En vin som passer til både lam og kos. En sjeldent bra Bag in Box.

Meinklang Burgenland Red 2020. Østerrike, Burgenland. Pris kr. 469,90 

Spontangjæret og ufiltrert. Disete røde farge. Duften har røde bær, urter Meget god fylde, fruktig på smak. Godt balansert syre og sødme. Mild tannin. En lang og god ettersmak. Passer glimrende til kos og pasta. Meget bra kjøp.

Villa Wolf Pinot Noir 2020. Tyskland, Pfalz. Pris kr. 459,90 

Drua er som navnet sier, Pinot Noir. Eller spätburgunder på tysk. En lys, flott, rødfarge. Duft av krisebær, røde bær og et aldri så lite hint av fat. Frisk og fruktig med en bra fylde på smak. En deilig saftig munnfølelse. God balanse mellom syre og sødme. En god og tørr ettersmak. En vin som vil passe glimrende sammen med torsk eller lyst kjøtt. Her er det virkelig mye vin for pengene. Meget godt kjøp.

Faustino Tempranillo, Spania. Pris Kr. 449,90

Fargen er like rød som en elegant nissedrakt. Bra duft av mørke bær og noe fat. Smaken lever fint opp til duften med sine mørke bær og fat. God balanse mellom syre og sødme.  Riktig flott ettersmak. Passer fint til lam eller bare som kos. Meget godt kjøp.

Ch. Dudon 2020. Frankrike, Bordeaux. Pris kr. 500,-

Ny årgang. Druene er Cabernet Franc 15%, Merlot 83%, Cabernet Sauvignon 2%. Mørkerød farge. Meget bra duft av mørke bær, urter og en anelse fat. Smaken er moden med god fylde. Riktig bra balanse mellom syre og sødme. Bra tannin. Samme bær og urter som i duften. God ettersmak. Passer bra sammen med vilt og lam.  Meget bra kjøp.

Barbera Piemonte Selezione Luca Roagna, Italia Piemonte. Pris kr549,90

Dette er en jeg aldri vil bli lei og er derfor en gjenganger på alle mine smakinger. Vinen har samme vakre, dype røde fargen som tidligere. En herlig duft av mørke bær og kirsebær. Smaken er fyldig med en veldig bra balansert syre og sødme. Jo, dette er et virkelig bra kjøp på papp. Og litt som poteten, den kan brukes til alt. Til og med lange diskusjoner mørke høstkvelder. Et virkelig godt kjøp.

Niepoort Dão Rótulo 2018. Portugal, Beiras, Dão. Pris kr. 449,90 

Druene er Jaen 50%, Touriga Nacional 20%, Alfrocheiro Preto 30%. Mørkerød farge. Duft av mørke bær med hint av krydder og tre. Fyldig og frisk på smak. Meget bra balansert, lever opp til duften. Bra tannin. Lang og god ettersmak. En vin som er en fryd sammen med det meste fra grillen. Meget bra kjøp.

Ogier Artesis Côtes du Rhône. Frankrike, Rhône Sør, Côtes du Rhône. Pris kr. 429,90

Druene er Syrah 35%, Grenache 55%, Mourvèdre 10%. Fin mørkerød farge med et blått skjær. Duft av mørke bær med hint av krydder. Rund og god på smak. Bra fruktighet og bra balansert syre og sødme. Bra med tannin. God ettersmak. En vin som fungerer meget bra sammen med lam. Meget bra kjøp

Hvitvin

Wongraven Morgenstern Riesling 2019 Tyskland, Pfalz Pris kr. 454,90 

. En fin gulgrønn farge. En klassisk, nydelig duft av epler og sitrus. Smaken har en god fylde, frisk med en elegant syre som kommer tydeligere frem mot slutten. En god og lang avslutning med et lekkert hint av eple. Denne vinen går fint sammen med både kyllingen og feit fårikål. Meget bra kjøp.

Markus Molitor Schiefer Riesling 2020 Tyskland, Mosel Pris kr. 454,80

En flott gulgrønn farge. En nydelig duft fersken og frukt. Smaken er preget av epler og sommereng. Fyldig fruktig og en god fedme. En utrolig ettersmak med noe søtlig frukt. Om man på død og liv må spise noe til denne vinen, så er det salat og ost, men for meg er dette en ekte kosevin. Så absolutt en av de beste i sitt segment.

Leitz Riesling Trocken 2020. Tyskland, Rheinhessen. Pris kr. 428,-

Fin strålgul farge. Duften har grønne epler, akkurat som de man fant på epleslang da man var barn. Det er nesten så man ikke vil smake men bare stå og lukte. Smaken lever fint opp til duften, med epler, litt sitrus og noe jeg ikke helt klarer å definere men som slettes ikke er dårlig. Rimelig lang ettersmak. Dette er vinen for salater og gode venner. Meget godt kjøp.

Meinklang Heideboden Grüner Veltliner 2020. Østerrike, Burgenland Pris kr. 469,90

Druen er Grüner Veltliner. Gulgrønn på fargen. En frisk, ung duft med sitrus, epler og det lille urteaktige som bare kan kalles lekkert. Smaken er som duften, ungdommelig fruktig. Men allikevel med riktig bra frisk fylde og med samme epler og sitrus som i duften. Riktig bra syre og sødme. Lang ettersmak. Kan brukes til skalldyr og fiske, men best til kos. Meget bra kjøp

Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2019. New Zealand, Marlborough. Pris kr. 264,90 (150 cl)

Vinen er laget på Sauvignon Blanc. Fin gulgrønn farge. God duft av sitrus, frukt og små hint av stikkelsbær. God fruktig start, bra fylde med frisk frukt, stikkelsbær og noe sitrus. Meget bra balanse mellom syre og sødme. God ettersmak. Kan brukes til fisk, og kos. Meget bra kjøp!

 

 

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.