Den Sør-Afrikanske vingården Natte Valleij i Coastal Region, Paarl, ble grunnlagt 1715 av den tyske ex. soldaten Jurgiaan Hanekom.

I 1770 overtok familen de Villiers eiendommen og det var de som bygde det vakre hovedhuset i H form. Dagens eiere, Milner, kjøpte eiendommen 1969. De dro opp alle vinstokkene og anla i stedet gressmarker og oppdrettet hester. I de neste 27 årene så fikk de frem en rekke galopphester og mange hester som ble berømte i Sør-Afrika. I 2005 ble hestene pensjonert og igjen var det vin som ble dyrket på gården. Og de dyrker og lager vinen på eksakt samme måte som den ble gjort på 1950 tallet, sist gang det ble laget vin på Natte Valleij. Med handplukkede druer, vin som tappes for hand, korkes og etikeres for hand og ikke minst, nytes.

Familen Milner.

I dag er det Alex Milner som er vinmaker på gården. En ung mann som er  ihuga cinsault-entusiast, han hevder at drua er «»working man’s pinot» og som bruker sykkelen for å snoke opp de beste parsellene med cinsault som Sør-Afrika har å tilby. Grunnen til sykkelen er at opprinnelig ønsket Alex Milner å bli sykkelproff. Men sånn ble det heldigvis ikke, noe som er fint for oss i grunnen. Et besøk på gården er som å reise med tidsmaskin noen hundre år bak i tid. Det oser patina av eiendommen, og den ærverdige kjelleren er full av historie, spindelvev i vinduene, tradisjonelle, åpne gjæringskar, betongegg og gamle fat i alle mulige størrelser. Vinmakingen er gjennomført old school – med naturlige viner, uten justeringer og »småtriks» som resultat.

Vinen Natte Valleij P.O.W. 2014 kunne egentlig oppfattes som en stor ironi, det finnes nemlig ikke en dråpe cinsaul i den. Men vinen har sin helt egen historie. Den er oppkalt etter en italiensk krigsfange (prisoner of war) P.O.W som arbeidet med vin på gården under 2. verdenskrig. Og det eneste som minner om den italienske krigsfangen er en flaske med inskripsjonen P.O.W. B.T. 27/12/1943.

Natte Valleij P.O.W. 2014. Sør-Afrika, Coastal Region, Paarl. Pris kr. 229,- Poeng 90/100

Druene er Merlot 50%, Cabernet Franc 4%, Petit Verdot 21%, Cabernet Sauvignon 21%. Fin mørkerød farge. En virkelig bra duft av solbær med hint av fat og noe krydra. Smaken lever riktig bra opp til duften, med en riktig bra frisk fylde. Meget bra balansert syre og sødme. Bra tannin. En riktig god ettersmak. En vin som fungerer glimrende til storfe og kos. Løp og kjøp vin.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.