Nahe er et av Tysklands minste og yngste vinregioner. Faktisk ble Nahe først en egen vinregion med den nye vinloven som kom 1971.

Litt urettferdig kanskje, da området var bebodd allerede under romertiden og de første vinene blir omtalt i år 778. Før 1971, ble vinene kun omtalt som rhinskvin. Navnet har det fått fra elven Nahe som krysser Hunsrückfjellene og ender opp i Rhinen ved Bingen i Rheingau.
Totalt er hele regionen på bare cirka 4000 ha. Klimatisk er Nahe tett på det optimale for

17621386 – ripe riesling white vine grapes in vineyard in germany

dyrking av Riesling. Det er mildt året rundt og snø er en sjeldenhet. Skulle temperaturen bevege seg under null, betraktes det som en stor begivenhet og omtales i de fleste media.
Nahe omtales ofte som ”juvelen i sydvest”. Og det er ikke bare på grunn av edelstenen som utvinnes i området, for Nahe ligger utrolig vakkert til med sine skogkledde åser og ville klippeformasjoner. Men ikke minst er det vinen som har gitt Nahe tilnavnet.
Spesielt har Riesling vinene fra de bratte skråningen med sin forvitrete jordbunn, blitt tatt veldig godt imot. Elegante, kraftige viner som går fra det knas tørre til de søteste dessertviner. Med populariteten vinen opplever fortiden, har selvfølgelig prisene steget de siste årene. Bra for produsentene, synd for oss vindrikkere.
I Nahe produseres det også noe rødvin. De aller beste Pinot Noir vinene er virkelig verd å drikke.

De beste

At de beste vinbøndene i Nahe lager noen av verdens beste rieslingviner, er ikke lenger noe nytt. Ofte trekkes Weingut Hermann Dönnhof frem som eksempel. Kåret av den prestisjetunge franske restaurantguiden Gault Millau som årets vinprodusent og ikke minst så har ”Grand jury European” kåret Dönnhof som ”Seigneur de vin 2012”, verdens beste vinprodusent i 2012.
Men det finnes flere fantastiske vinbønder i Nahe som lager noen utrolige viner. Nevnes i fleng Weingut Hexamer, Weingut Schäfer-Fröhlich, Weingut Korrell og ikke minst min store favoritt, Gut Hermannsberg. Jeg var så heldig og få tilsendt en av vinene til Gut Hermannsberg fra en bekjent i Tyskland. Og til min store glede finnes den også på vinmonopolet.

Gut Hermannsberg Rotenberg GG 2015. Tyskland, Nahe. Pris kr. 369,00 Poeng 93/100

En vin fra det legendariske vinåret 2015. Strågul på fargen med et aldri så lite grønt skjær. En fantastisk duft av vinbergsfersken, sitrus med hint av det spennende, lille udefinerbare. Smaken er tørr, men med flott fylde og fruktighet. Perfekt balansert syre og sødme. En lang og frisk ettersmak. En vin som passer perfekt til lyst kjøtt og lykkelige stunder. Meget bra kjøp. En vin som vil utvikle seg de neste 15-16 årene.
Godt Drikke kommer med en lengere artikkel om Gut Hermannsberg i august.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.