På en strekning på 120 km, langs steile vinskråninger, slott, borger og den verdensberømte Lorelei flyter Rhinen mellom Bingen og Bonn, gjennom det historiespekka landskapet  i vindistriktet Mittelrhein.

Tysklands nest minste vindistrikt, det er bare Sachsen som er mindre.  Fjellkjeden  Siebengebirge og Lorelei deler området i to vinområder. Den sydligste delen av dette fantastiske  kulturlandskapet mellom Koblenz og Bingen preges av  vindyrking og ble i 2002 utnevnt til Verdens kultur- og naturarvstede  av UNESCO. Og heldigvis for det. Det ga nemlig et ekstra push til den tunge vindyrkingen på de stupbratte skråningene.

Litt historie.

region, germany

Det var romerne som grunnla de første vingårdene i Mittelrhein. Senere, når Romerne hadde trukket seg tilbake, ble vin dyrket av en rekke småkonger i distriktet. Den latinske hoffpoeten Venantius Honorius Clementianus Fortunatus ved det merovingianske hoffet, skildrer i diktet De navigio suo fra år 588 hvordan han og kong Sigibert I. reiste ned Rhinen og  Mosel.

”Rasch zu den Mauern hinan an Andernachs Festung Fahr ich dann nahe hinan, weiter getragen vom Boot. Stehn auf den Hügeln dahier in geräumigen Reihen die Reben, Dehnt Acker sich fruchtbar ans andere Gestad.“

De første gården ble lagt helt ned til Rhinen på de flate markene, men fra 1100 tallet og frem til 1400 tallet, laget man de berømte terrassene i de bratte skråningene hvor det ble dyrket vin.

Som sagt, Mittelrhein er et av de minste vindistriktene i Tyskland. Det dyrkes vin på cirka 450 ha land. Det fokuseres primært på de klassiske druesortene med  Riesling som den dominerende drua og med over 70 % av  dyrkingsarealet. Av andre hvitvinsdruer som dyrkes, er det Weißburgunder og Grauburgunder, med de røde druesortene er Spätburgunder og Dornfelder. Den vinen som er mest populær, er Riesling-Winzersekttypene. Og det er forståelig. Sekt fra distriktet er noe av det fremste man kan få innen musserende vin.

Lorelei
Lorelei

De mest kjente områdene i Mittelrhein.

Vin

Om du kommer til området, prøv 2014 Bopparder Hamm Riesling trocken fra Weingut Mattias Müller. Kanskje en av de beste vinopplevelsen jeg har hatt. Dessverre finnes den ikke på polet. Men vil du prøve en riktig bra vin, så er Ratzenberger Steeger St. Jost Riesling Trocken 2013 å få på polet. Jeg ga den 88 poeng på en test for en stund siden.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.