Menn elsker lister og jeg er ikke noe unntak. Så derfor helt subjektivt og uten pretensjoner her er min liste over Norges ti beste øl. Selvfølgelig gjelder den bare i dag. Jeg vet jo ikke om jeg får en helt ny favoritt i morgen.

 

 

1. Haakon Senior. alc. 6,5

Det er ikke tvil i min sjel. Beste øl er Haakon Senior. Brygget av Mack Mikrobryggeri. De har brygget Haakon Senior over samme lest som en tradisjonell Haakon. Bare mye mer av alt. En mørk lager med en disete ravfarge. Flott lyst skum. Nesten til å spise med skje. Elegant duft av malt og det lille udefinerbare som lukter herlig. God munnfølelse, fyldig med perfekt balanse mellom sødme og bitterhet. Lang og fin ettersmak. Visst kan man bruke dette ufiltrerte ølet til mat, så som lyst kjøtt eller småvilt. Men personlig mener jeg at dette er et øl til kos, filosofi og andakt.

2. Aja Aurora Borealis alc. 7,5

Navnet Aja kommer fra det samiske orde kilde og man kan vel trygt si at siden starten i 2014, har bryggeriet levd opp til navnet som kilde for den ølglade. Og det er ikke tvil i min sjel, en god toer på lista er Aja Aurora Borealis. Fargen er disete gyllenbrun. Bra skum. Gode dufter av sitrus, malt, frukt og elegant hint av blomster. Smaken har en kraftig humlesmak som balanseres bra av sødmen fra malten. Bra frukt og sitrus. Frisk. En bra bitter ettersmak. Et riktig koseøl.

3. Oslo Brewing Dream Porter. alc. 6,5

Av og til så finner man en porter man aldri har opplevd før. Og det fra et bryggeri som man heller ikke har opplevd før. Ikke før de dukket opp på Øl og Vinfestivalen i mai. Oslo Brewing Co ble etablert i 2015 og målsetningen for bryggeriet er å sette Oslo på kartet igjennom øl. Iallfall ifølge hjemmesiden deres. Om de lykkes? Så til de grader om jeg skal bedømme ut fra ølet jeg har smakt. Selv om akkurat dette ølet er brygget på Arendals Bryggeri. Oslo Brewing Dream Porter. Brunsvart på fargen. Et helt fantastisk gråbrunt skum som er til å spise med skje. Duft av sjokolade, lakris og små hint av kaffe og malt. Smaken er litt annerledes enn andre porter. Og det positivt ment. Silkemjuk, fyldig munnfølelse. Samme sjokolade og lakris som i duften samt den lille papirsmaken som jeg elsker i porter. Bra balansert. En forunderlig frisk ettersmak. Et øl som passer glimrende til kos.

4. Mack Blonde. Alc, 4,75

Over til noe helt annet. Også det ølet fra et lokalt bryggeri. Et øl som gledet meg voldsomt da jeg smakte det første gangen i mai. Den var nesten som skapt for Mack Bryggeris 140 års jubileum. Mack Blonde. Fin gyllen farge med et bra kritthvitt skum. Fin fruktig duft med elegante hint av sitrus og en anelse krydder. Bra fylde på smak med en ikke for dominerende, men perfekt bitterhet og sødme. Fruktig og frisk med en riktig bra ettersmak. Ølet kan gjerne brukes til fisk og lyst kjøtt. Men personlig synes jeg den passer best med gress mellom tærne en varm sommer dag.

5. Aass Premium Pilsner. alc. 6,5

Norges eldste bryggeri, Aass, har alltid vært et formidabelt pilsbryggeri. Til glede for sånne som meg som elsker pils. Visst finnes det masser av bra øl-sorter. Men man kommer alltid tilbake til pilsen. Aass Premium Pilsner. Her finner man den skjønneste lyse, gyllengule pilsfarge. Et vakkert, lyst skum. Duften har et nydelig preg av sitrus, malt og tørr kornmark. Også over til det som er viktig. Smaken. Fyldig god start med den sammen sitrusen, malt og korn som i duften. En riktig god ettersmak. Med andre ord, en klassisk pils.

6. Lervig Saison. alc. 6,6

Lervig Aktiebryggeri er et norsk håndverksbryggeri i Hillevåg, Stavanger. Etter min mening, et av de mer spennende bryggeriene i Norge.Lervig Saison.  Et øl jeg ga 90/100 poeng da jeg smakte det første gangen.En klassisk belgisk Saison. Flott gylden farge, høyt, hvitt skum. Fin duft av krydder, blomst og sitrus. Frisk og god smak med sitrus og pepper. Perfekt balanse mellom bitterhet og sødme. Lang og god ettersmak. Passer til både fisk og kos. En saison av de sjeldne. Ekte løp og kjøp øl.

7. Trondhjem Mikrobryggeri Chicago Tribute IPA alc. 6

Trondhjem Mikrobryggeri er den nest eldste bryggeripuben i Norge som åpnet døren 4. desember 1998. Siden det har det vært en lang suksesshistorie. Grunnen er i følge mikrobryggeriet selv, at de kun bruker de beste råvarer. De får malten fra de samme skotske bøndene som leverer til Skottlands kjente maltwhisky destillerier. Humlen kjøpes fra de mest anerkjente humlegårdene i Tsjekkia, Tyskland, England, New Zeland og USA. Og det finnes det ingen grunn til å tvile på. Trondhjem Mikrobryggeri Chicago Tribute IPA. Fin gyllenbrun farge. Flott skum. Nydelig duft av humle og hint av blomstereng. Smaken lever fint opp til duften, med god friskhet, mjuk munnfølelse og bra frukt, humle og hint av sommerengen. Noe av det bedre jeg har smakt angående balansert bitterhet. Et øl som vil danse bra sammen med lyst kjøtt, men aller best til kos.

8. Haandbryggeriet Belgisk Pale Ale alc. 6,5

Egentlig gjorde ølet meg litt forundret første gangen jeg smakte det. De sa det var en Belgisk Pale Ale mens det egentlig opplevdes som en American Pale Ale. Men siden det er brygget med belgisk gjær… så er det vel en Belgisk Pale Ale. Uansett, Haandbryggeriet Belgisk Pale Ale er et fantastisk øl. Så er det sagt. En flott disete gyllenbrun farge. Godt hvitt skum. Riktig flott duft av humle og noe frukt og sitrus. Smaken er riktig bra med fin fylde, humle, fruktig og en riktig flott, balansert bitterhet.

9. Aja Bryggeri Pilen Pale Ale. alc. 6

En til fra AJA bryggeri. Jeg veldig svak for denne ølen. Pilen Pale Ale er Ajas hyllest til den klassiske retrosykkelen «Pilen». Sykkelen blir laget hos Pilen Cykel i Målilla i Sverige. Det er en sykkel for de som har sans for godt håndverk og sans for detaljer. Aja Bryggeri Pilen Pale Ale. Disete gyllen på fargen. fint hvitt skum. Fin fruktig duft med humle, gress og det lille udefinerbare. Smaken har en riktig god munnfølelse. Her er det mandarin, sitrus og rikelig bitterhet. Nydelig ettersmak. Passer bra sammen med gode venner.

10. Grünerløkka Brygghus Løkka IPA. alc. 7

Grünerløkka Brygghus ble startet i 2013 i bakgården til Vespa & Humla i Københavngata 2 i Oslo. Så man kan vel ikke for alt i verden påstå at de er blant de eldste mikrobryggeriene i Oslo. Men det de ikke har i alder, har de derimot tatt grundig igjen i kvalitet. De brygger nemlig noe av det bedre ølet blant den rike floraen av mikrobryggerier i Norge. Tanken bak bryggeriet var å produsere godt håndverksøl til egne og andres restauranter og barer i lokalområdet. Og det må man vel si at de virkelig har fått til. Grünerløkka Brygghus Løkka IPA. Fin disete, gyllengul farge. Bra med hvitt skum.  God duft av sitrus, malt og humle. God fylde på smak. Bra sødme som balanserer bitterheten, som de fleste norske IPA så er det bra med humle men også litt malt og sitrus. Lang og god ettersmak. Passer best til kos. Meget bra kjøp.

Ingen garantier.

Jeg kan ikke garantere at lista ser likedan ut om en uke, men sånn ser den ut i dag. Og den er som sagt, helt og fullt subjektiv. Det er heller ikke tatt med noen øl fra utenlandske bryggerier, da hadde vel lista sett litt annerledes ut. Har du en egen liste for favoritt øl, send den inn så skal det nok bli plass til den. Men gi en liten begrunnelse til hvorfor de ulike ølene er på akkurat din liste.

2 KOMMENTARER

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.