Av og til så finner man vin som man bare ikke kan glemme. Vin som er eleganse, solskinn og glede. Og det er akkurat sånne viner som Østeriske Petra Unger lager.

Petra Unger holder til i Kremstal, kanskje en av Europas beste vinregioner. Kremstal har ikke vært egen vinregion så veldig lenge, først i 2007 ble de skilt ut fra naboregionen Wachau.

Det var Petra Ungers far, Wolfgang Unger, som skapte vingården i 1964. Først som en hobby med druer i hagen og som det pleier å gå med hobbyer som blir en lidenskap, hagen ble bare større og større. Og i 1987 ble hobbyen en ekte vingård. Fra å ha vært en autodidakt hobbyprodusent, ble han en av Østerrikes mer spennende produsenter. Så det var kanskje ikke så rart at Petra Unger studerte landbruksvitenskap med vekt på planter og ønologi.

-Jeg har alltid vært fasinert av naturen, forteller Petra Unger. Så det falt seg helt naturlig hvilken studievei jeg valgte.

-Å være i harmoni med naturen, oppleve årstidenes vekslinger og lage mine egne viner, er en fantastisk jobb.

Overtok 1999

Petra Unger overtok den 11 hektar store gården i 1999 da hennes far gikk bort. Og som mange av de unge spennende vinprodusentene så mener hun at det viktigste arbeidet er i vinmarkene.

-For meg betyr arbeidet i kjelleren «mindre er mer.»

Weinstraße Kremstal/Rita Newman

– Kvaliteten oppstår i vinmarkene. Når jeg jobber med vinstokkene, er jeg nøye med den naturlig prosessen, bruk av grønngjødsel, luking og sortering av druer samt at alle druene høstes for hånd. Dette gjør det på den ene siden mulig å behandle hver vinstokk individuelt, og på den andre, å høste i flere omganger og bare plukke druer som er modne og gode nok.

Petra Unger forteller at regionen tilbyr glimrende  forhold for hvite viner. Og det er dette potensiale hun vil buke. Få frem karakteren fra regionen og vise den i vinene og i glasset.

-Klima her, med sine varme dager og kjølige netter, gir fruktig krydret Veltliner så vel som elegante Riesling. Og jeg elsker elegansen og finessen til Riesling, men også Veltliner, som er ideelle mat-ledsagere med sin krydder og fine frukt.

-Veltliner har mange ansikter, og jeg synes derfor arbeidet med denne sorten er spesielt spennende. Avhengig av beliggenhet, alder på vinrankene og høstingstiden, varierer aromaene fra ferske saftige gule epler og smeltede pærer til modne eksotiske aromaer, grapefrukt og steinfruktnotater, alltid ledsaget av det saftige krydderet, noe som gjør det til et ideelt og fremfor alt et fantastisk matfølge.

Hvordan er din ideal vin?

-Det er en vin som gir glede og er morsom å nyte.
Og en ting er sikkert, vinene til Petra Unger er glede og nytelse.

Petra Unger Ried Gottchelle Erste Lage Kremstal Reserve Grüner Veltliner 2018. Østerrike, Niederösterreich, Kremstal. Pris kr. 209,90 Poeng 91/100

Som navnet sier, vinen er laget på Veltiner. Lys gul med et grønt skjær. Meget bra duft av epler, grønne pærer og bitte litt krydder. En fantastisk fylde og fruktighet på smak. Perfekt balansert. Lever opp til duften med sine epler og hint av honning. Lang og riktig god ettersmak. En vin som passer til lyst kjøtt. Vinen er laget av håndplukkede druer fra 20 år gamle vinstokker. Gjæring på ståltanker i 5 måneder, 2 måneder på bunnfall. En ekte løp og kjøp vin.

Petra Unger Ried Gaisberg Erste Lage Kremstal Reserve Riesling 2018. Østerrike, Niederösterreich, Kremstal. Pris kr 224,- Poeng 89/100

Drua er Riesling. Gullgrøn farge. Meget elegant duft av sitrus, epler og hint av urter og vinbergsfersken. Fruktig og meget bra fylde på smak. Lever opp til duften med sin sitrus og epler. Meget bra balansert syre. Lang og god ettersmak. Passer til alt godt fra havet og til kos. Vinen er laget av håndplukkede druer fra 55 år gamle vinstokker. Gjæring på ståltanker. 4 måneder på bunnfall og lagret 9 måneder før tapping. En ekte løp og kjøp vin.

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.