En av gjengangerne på øl- og vinfestivalene i Tromsø, er til min store glede, Matua. De har vært med helt siden jeg startet den aller første festivalen og de siste årene har man møtt dem på bord ett. Så også i år.

Historien om Matua, Bill Spence og vin, er nesten en litterær klassiker. Far og sønn krangler, sønnen forlater hjemmet for å velge sin egen vei. Dette skjedde for mer en femti år siden og i dag er sønnen synonymt med New Zealandsk vin og Sauvignon Blanc.

Man kan vel nesten si at brødrene Bill og Ross Spence hadde New Zealandsk vin i årene da de føddes. Deres bestefar grunnla en vingård i Auckland 1918. Deres far fulgte i hans fotspor og fortsatte med tradisjonelle New Zealandske viner. Problemet oppsto da sønnene trodde de kunne lage noe spesielt, noe mer raffinert enn den vanlige vinen som landsmennene deres drakk. Ross, den eldste av de to, meldte seg inn i Fresno State universitet i California for å studere ønologi. Bill studerte ønologi ved New Zealands Massey University. Da de kom hjem, sprengfulle av ideer og ny kunnskap, ble pappa forbannet. Og beskjeden var klar.

“He told us it was his way or the highway” fortalte Bill Spence til  Godt Drikke en gang. Så vi tok «the highway» fortalte Bill Spence med et flir.

Tragedien var at Bill og Ross Spence ikke hadde kontakt med sin far etter bruddet. Men, noe de selvfølgelig ikke visste da, var at det også la grunnlaget for en hel nasjon som vinland.

Den første vinmarken.

Med hjelp fra sin mor og bestemor, fikk brødrene kjøpt en vinlisens, som var svindyrt i New Zealand på den tiden og noen få hektar land samt et lite skur i West Auckland hvor de laget de første vinene sine.

De første årene var fylt av eksperimenter med mange forskjellige druer. Riesling, Pinot Gris og Sauvignon Blanc. Og det var storebror Ross som hadde «oppdaget» Sauvignon Blanc i USA.

-Det var nesten et sjokk første gangen vi smakte vinen vår. Den hadde alt, aroma av stikkelsbær, hylleblomster og så hadde den en intens god smak og ikke minst en perfekt syre. Og vi visste det var den drua vi ville satse på, fortalte Bill

Ikke en umiddelbar suksess.

Men det var ikke det samme som at vinen ble en suksess i New Zealand. Det meste av vinen som ble drukket på New Zealand ble importert fra Australia. Og New Zealenderne var temmelig skeptisk til den nye drua. Bill og Ross fikk besøk av Robert Mondavi som tipset dem om å kalle vinen Fumè, et velkjent navn og samlebetegnelse og folk kjøpte vinen deres. Men det var ikke det brødrene ville.

-For å være tro mot det vi jobbet med, gikk vi tilbake til navnet Sauvignon Blanc, men nå visste folk hva for vin det var.

Matua.

I 1974 startet de  Matua. Vinfirma med Maorimasken som de hadde fått i gave av Maorien. Og de er de eneste har lov å bruke masken som logo på flaskene sine. Resten er vel egentlig historie. Brødrene satte New Zealand på verdens vinkart og Sauvignon Blanc er synonymt med New Zealand.

I 2000 ble Matua solgt til Beringer Blass Wine Estates, det som senere ble Treasury Wine Estates, på grunn av familieproblemer hos en av partnerne i firma. Men Bill Spence ble igjen som daglig leder i 9 år før han ga seg. Men, pensjonstilværelsen varte ikke så lenge.

-De spurte om jeg kunne komme tilbake som ambassadør og reise rundt i verden 80 dager i året. Og jeg må si at min kone var veldig begeistret og oppfordret meg sterkt til å ta jobben, forteller Bill Spence med et glimt i øye.

Ånden i firma er fortsatt den samme som da brødrene drev den. Det viktigste for Bill Spence, er at de fortsetter å utvikle seg, ser på nye druesorter, områder å dyrke druer samt driver med kvalitetsutvikling. Og ikke minst, legger om til organisk og økologisk produksjon.

Matua Lands and Legends Marlborough Sauvignon Blanc 2021. New Zealand, Marlborough, Awatere Valley. Pris kr. 189,90. Poeng 88/100

Drua er Sauvignon Blanc.  Lys gulgrønn farge. Meget god duft av sitrus, stikkelsbær og med hint av urter. Smaken er fruktig, god fedme og med god syre. Lever opp til duften med sitrus og stikkelsbær. Fin, fruktig ettersmak. Passer til fisk fra grillen. Meget bra kjøp.

Matua Marlborough Sauvignon Blanc 2021. New Zealand, Marlborough. Pris kr. 269,90 (150 cl) Poeng 86/100

Vinen er laget på Sauvignon Blanc. Fin gulgrønn farge. God duft av sitrus, frukt og små hint av stikkelsbær. God fruktig smak, bra fedme med frukt, stikkelsbær og noe sitrus. Meget bra balanse mellom syre og sødme. En bra ettersmak. Kan brukes til fisk, og kos. Meget bra kjøp!!

Matua Rosé 2021. New Zealand. Pris kr. 139,90 Poeng 86/100.

Druene er Pinot Noir 41%, Sauvignon Blanc 40%, Merlot 19%. Lys lakserosa farge. God duft av sitrus, stikkelsbær og rabarbra. Frisk og fruktig på smak med en god og rund fylde. Bra balansert syre og sødme. En god ettersmak. En vin som vil fungerer veldig bra til kos og fisk. Til denne prisen så er det bare å si «Løp og kjøp.»

For de som vil smake og oppleve Matua «live» den 19. november på bord et, finner du billetter her.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.