”Det er to forskjellig typer vin. Det er teknisk laget vin, som har over 200 forskjellige tilsetningsstoffer man lovlig kan bruke. Og så er det vin laget av druer …” (Om naturvin)

Og det er det som er basisen i Sørafrikaneren Tom Lubbes vinsyn. Han skaper noen av verdens beste naturviner på gården sin Domaine Matassa i Roussillon i Frankrike. Et sted han flyttet til etter at han ikke fikk eksportere sine viner fra Sør-Afrika da man mente han ville ødelegge landets vinrykte. Noe man garantert er glad for i Côtes Catalanes i Roussillon, for aldri har de fått så mye oppmerksomhet som etter at Tom Lubbe etablerte seg der i 2002 sammen med sin hustru Natalie.

På den 14 hektar store eiendommen, er vinstokkene mellom 60 og 120 år gamle. Noe som gir en meget lav avkastning. Bare 14 hl. hektaren. Men det er også derfor de kan oppnå den fantastiske kvaliteten og konsentrasjonen i sine viner. Og vinene er etter min ringe mening, billige i forhold til kvalitet.

Matassa Cuvee Romanissa 2014. Frankrike, Languedoc-Roussillon, Côtes Catalanes 92 poeng

Om 2012 årgangen var formidabel, så er 2014 årgangen om mulig ennå bedre. Rubinrød på fargen, utrolig god duft av røde bær, moreller og hint av blomster. Smaken er ren, saftig og fruktig. Perfekt balanse mellom syre og sødme. Bra tannin. En lang og nydelig ettersmak. Slå dere sammen to tre stykker og få en fantastisk vinopplevelse.

Matassa Rouge 2015. Frankrike, Languedoc-Roussillon, Côtes Catalanes 92 poeng

Fargen er mørke rød, fantastisk duft av mørke bær, frukt og en varm blomstereng. Smaken lever så sannelig opp til duften med sine mørke bær, blomster og nydelige fruktighet. En lang og god fruktighet. Passer glimrende til lam og vilt. Et ekte løp og kjøp vin.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.