Hvitvin til julematen? Ja, selvfølgelig. Ofte balanserer de friske, hvite vinene den tradisjonelle julematen mye bedre enn de fleste rødviner.

Så derfor tar mandagens rimelige viner for seg noen hvite viner til julematen.

Dönnhoff Riesling Trocken 2015 Tyskland Nahe.  86 poeng

Her er det nest inntil den klassiske gulgrønne fargen. Fin duft av grønne epler, melon og hint av sitrus. Smaken er lett fyldig, frisk og fruktig. Perfekt syre og sødme. Lang og meget god ettersmak. Danser bra sammen med pinnekjøtt. Meget godt kjøp.

Meinklang Grüner Veltliner 2014 Østerrike, Niederösterreich, Kremstal 87 poeng

Vinen har en lys gulgrønn farge, og dufter av modne grønne og gule epler, ferskpresset sitron, fersken, pepper, roser og grønne urter med et streif av kjølig mineralitet. Vinen er delikat og ren med flott konsentrasjon, livlig friskhet og saftig smak av spenstig frukt i form av ferske, syrlige gule epler og sitrus som avrundes i en lang, lekker og forfriskende ettersmak med et hint av hvit pepper. Glimrende til lutefisk.

Langwerth von Simmern Riesling 2012 Tyskland, Rheingau 85 poeng

Det er ikke ribba som er problemet når man skal velge en vin. Men tilbehøret. Det er vanskelig å finne noe som ”slakter” vin mer effektivt enn rødkålen. Men fortvil ikke. Tyskerne med sine mattradisjoner kan hjelpe oss her.

Lys gul på fargen. Frisk duft av sitrus, epler med hint av blomster. Fin friskhet på smaken, med en passelig fruktsødme og god fylde. En lang og fruktig ettersmak. Et ekte løp og kjøp vin som danser perfekt med ribba.

Francesc Ricart Cava Traditional Brut Spania.  87 poeng

Musserende vin er som poteten. Den kan nesten brukes til alt. Så om du er usikker på vinvalget, er dette kanskje noe for deg.

Gulgrønn på fargen. Bra duft av sitrus, brød og med et aldri så liten hint av blomster. Fine små bobler. Smaken er frisk og fruktig. Bra balansert syre og sødme. En fin og lang ettersmak. Passer glimrende sammen med ribbe, kalkun eller lutefisk. Eller sammen med julegavene. Meget bra kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.