I luke 10 er det en aldri så liten konkurranse. Om du trykker like på Godt Drikke sin Facebook side, kan du vinne en pakke med cognacglass fra Cognachuset Bache-Gabrielsen.

Eventyret om unge sekondløytnant Thomas Bache-Gabrielsen, som reiste til Cognac for å finne lykken, er en historie som tiltaler oss. Thomas’ far drev Holmestrands Samlag for Brændevinshandel på siste halvdel av 1800-tallet, så unge Thomas var nok ikke bare flasket opp på melk.

Thomas Bache-Gabrielsen og den gode hjelperen.

Interessen for brennevin var nøye pakket med i sekken, da han i 1903 satte kursen mot Cognac – i dobbel forstand. Som i de fleste eventyr kan gode hjelpere komme godt med. En annen nordmann, Peter Anton Rustad fra Ås i Akershus, var nemlig allerede på plass i regionen. Tilfeldighetene ville ha det til at han valgte nettopp unge Bache-Gabrielsen som sin kompanjong, da de i 1905 overtok handelshuset A. Edmond Dupuy. Thomas var dermed ikke lenger bare i Cognacområdet, han var nå også inne på cognacmarkedet. For å gjøre en lang suksesshistorie kort; Thomas giftet seg og fikk “prinsessa og halve kongeriket». Iallfall nesten. Han ble svigersønn i en gammel vindyrkerfamilie – noe som ytterligere styrket handelshuset og deres kunnskap om vinproduksjon.

På egenhånd.

I 1916 døde Rustad i en motorsykkelulykke og Thomas fortsatte på egenhånd. Forbindelsene til Skandinavia, og særlig Norge, var gode. I dag er Bache-Gabrielsen et av de få klassiske, familiedrevne cognachusene som fortsatt eksisterer, og holder til i gamle, nærmest antikvariske lokaler i sentrum av Cognac. Går man innenfor dørene, går man nærmest inn i en Charles Dickens film fra 1890. Bak fasaden er firmaet topp moderne, så moderne som man kan bli i cognacsammenheng, vel å merke. Cognachuset ledes i dag av

Hervé Bache-Gabrielsen

Thomas Bache-Gabrielsens oldebarn, Hervé Bache-Gabrielsen, som nylig har overtatt den daglige driften etter sin far Christian Bache-Gabrielsen. Christian er nå arbeidene styreformann. Norge er fortsatt det største markedet, men spør du etter en Bache-Gabrielsen sydover i Europa, må du nok spørre både to og tre ganger. Her markedsføres cognacene fremdeles under navnet Dupuy.

 

Legg inn en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.