Samtidig med nellikrevolusjonen i Portugal 1974, var det også begynnelse på en vinrevolusjon i landet.

Ikke så brutal eller omfattende, men hadde sin fulle blomstring på 1980 tallet og 1990 tallet. På den tiden forsvant mange av kooperativene og flere av de store portvinshusene begynte å satse på svakvin. Noe som etter min mening egentlig ikke førte til en forbedring av vinkvaliteten men kommersielle billigviner og enkelte kvalitetsviner som etterlignet andre lands suksesser. Og da gjerne vin som hadde en kraftig kombinasjon av sødme og eik. Det positive som kom  ut av den såkalte vinrevolusjonen, var at neste generasjon vinmakere, de unge som kommer i dag, stormer frem og skaper noe helt nytt og unikt. Kunnskapsrike og nysgjerrige.

En av disse unge, er Luis Seabra. I flere år jobbet han som vinmaker for vin- og portvinsprodusenten Niepoort. Men han ville noe helt annet og i 2012 tok han steget og etablerte vinfirma Cru – «rå» på portugisisk.

For noen år siden fortalte han avisen DN han ville lage viner som forteller hvor de kommer fra, Fra hvilken vinmark, og med minimal intervensjon. Viner som er ærlige, rene og rå. Og jeg kan bare si at han lykkes og lager noen helt fenomenale viner som man bør kaste seg over ved første og beste anledning.

Luis Seabra Xisto Cru 2014 Portugal, Douro. Pris kr. 329,- Poeng 93/100

Rabigato er en av Douro områdets absolutt beste vindruer. Gouveio 5%, Côdega do Larinho 15%, Rabigato 70%

Lys strågul med et bittelite grønt skjær. Hvilken fantastisk duft av vått fjell, blomster, sitrus og et lite hint av eple. Så til smaken. Her er det nesten bare å dra frem alle superlativer jeg kan. Vinen er frisk, fyldig med en fantastisk munnfølelse. Selv om det er høy syre, så er den perfekt balansert med sødmen i vinen. En lang, tørr ettersmak. Passer til skalldyr i de fleste varianter. Om jeg skal si noe negativt om denne vinen, er at flasken blir altfor fort tom. Løp og kjøp!

Kilde: DN.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.