Château de Bligny ligger i hjerte av Côte des Bars i den sydligste delen Champagne.

Château de Bligny bygdes av Marquis de Dampierre, en fransk Pair, som kjøpte eiendommen i 1773. Det opprinnelige føydale slottet ble revet og på ruinene, reiste man dagens Château de Bligny. Egentlig var det overhode ikke meningen at slottet og markene skulle brukes til vindyrking, men ulvejakt. Vinen som ble dyrket, still vin, ble kun brukt til personlig bruk på slottet. Men vin var ikke noe nytt på markene, man vet at de aller første vinstokkene ble satt så tidlig som på 1200 tallet.

1800 tallet.

På slutten av 1800 tallet, ble gården overført til Baron de Cachard. En mann som hadde blitt adlet av Louis XVIII og var en del av den nye adelen. Det var jo tross alt ikke så mye adel igjen i Frankrike etter diverse revolusjoner og kriger. Det gode med baronen, var at han bestemt at eiendommen skulle beplantes med vinstokker. Han kjøpte også Sainte Eulalie Priory som hadde fungert som vingård siden 1000 tallet. Og det er dette som den dag i dag danner grunnlaget for Château de Bligny. I 1952, ble slottet kjøpt opp av familien Lorin. Og, mildt sagt, så var stedet i kraftig behov av nyplantinger og renovering. 1999 ble slottet åpnet for publikum. Foruten om champagne, kan man se noe fantastisk design av Lalique og Daum.

Ch. de Bligny Blanc de Blancs Brut. Frankrike, Champagne. Pris kr. 324,60 Poeng 88/100

Vinen er laget på hundre prosent Chardonnay. Har en fin lysegul farge med et lite grønt skjær. Elegante små bobler. Duften er en riktig bra opplevelse av sitrus, epler, urter og en anelse kjeks. Klassisk champagneduft med andre ord. Smaken frisk, fruktig med en bra fylde. Perfekt syre. Lever fint opp til duften. En nydelig ettersmak. En vin som passer til alt fra skalldyr, fårikål til Eine Kleine Nachtmusik og Mozart.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.