To bag in box som er verd pengene.

Jeg har ofte skrevet om Bodegas Barahonda. Det familiedrevne spanske vinhuset Barahonda har lange tradisjoner, og drives i dag av fjerde generasjon – brødrene Antonio og Alfredo Candela Belda.

Vinhuset ble offisielt etablert i 1925, noe som gjør Barahonda til det eldste vinhuset i Yecla. Dette vinområdet går fortsatt under radaren til folk flest, kanskje ikke så rart, DO Yecla er med kun elleve produsenter en av Spanias minste appellasjoner, noe som betyr at man får svært mye vin for pengene.

Barahonda Carro Monastrell Viñas Viejas. Spania, Murcia, Yecla. Pris kr. 449,90 Poeng 86/100

Ny batch. Drua er fortsatt hundre prosent Monastrell. Mørk rød på fargen. Flott duft av modne kirsebær med fine hint av blomst og krydder. Mjuk og rund på smak. Frisk og fyldig med moden frukt, plommer og en meget bra balanse. God ettersmak med litt bitterhet på slutten. En vin som passer glimrende til lam og kos. En ekte løp og kjøp vin.

Giacosa Fratelli

Vingården Giacosa Fratelli begynte som et eventyr på slutten av 1800 tallet. Det var en gang fire brødre: Leone, Giovanni Battista, Costantino og Giuseppe som flyttet fra Costigliole d’Asti til Neive, i hjertet av Langhe-området, for å jobbe som husmenn. Men skjebnen for de fire ble veldig forskjellig. Leone ble drept i en jaktulykke, Giovanni Battista begynte å studere teologi og ble sognepresten i Caramagna. Costantino meldte seg inn i  Arma dei Carabinieri. Til slutt var det bare Giuseppe igjen som beholdt drømmen om å eie en vinkjeller og vingård.

En dag i juni i 1895 hørte han at det var en vinkjeller til salgs i Borgonuovo di Neive, for den svimlende summen av tre tusen Lira. Et beløp han aldri ville ha råd til. Men samme natt hadde han en drøm, og dagen etter spilte han tallene han så i drømmen på Lotto. Og som i alle gode eventyr, smilte skjebnen til Giuseppe, og med gevinstene kjøpte han gården. Etter Giuseppes død, overtok sønnen Leone og det var under hans ledelse at vinfirma vokste og fikk et visst ry. Etter førti år med hardt arbeid, gjennom to verdenskriger, overtok Leones sønner, Valerio og Renzo virksomheten. Og det var deres fortjeneste at vinen ble solgt på flasker.

I dag er det barnebarna til Valerio, Alessandro og Mauro barnebarna til Renzo, Lorenzo og Anna som drifter de 59 hektarene mark.

Giacosa Fratelli Piemonte Barbera 2017. Italia, Piemonte. Pris kr. 459,90 Poeng 86/100

Drua er Barbera. Mørkerød med et lite blått skjær på farge. Duft av mørke bær med hint av urter og tre. Fyldig og fruktig på smak. God munnfølelse. Meget bra syre og sødme. Lever fint opp til dufte. Tørr, litt bitter ettersmak. Passer fint til lyst kjøtt. Løp og kjøp.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.