Så er den andre Master Class på plass. Sist gang fortalte jeg om den første Master Class og vingården Stefano Accordini fra Italia, Fumane, Veneto.

Den som kommer på «Juletrefest for voksne» i Tromsø, er Tiziano Accordini. Han vil fortelle om vingård, vin ikke minst presentere blant annet vin Valpo, Ripasso, Amarone , Recioto. Og som det ikke er nok, så blir det også noen eldre årganger med Amarone. Master Classen er gratis for de som har billett til festivalen og begynner klokken 13.00 den 11.11 2023. Påmelding gjøres på mail til vidar@godtdrikke.net  . Som vanlig er det først til mølla da det er begrenset med plasser.

Den andre Master Classen er med et av Portugals eldste portvinshus. Nemlig Taylor`s .

Foto John Strandmo

Taylor’s portvinhus har eksistert siden 1692. Huset ble grunnlagt av Job Bearsley og har helt siden den gangen vært et av de husene som har klart å bevare sine selvstendighet og særpreg. Huset drives i dag av Alistair Robertson, født i Oporto 1937. Etter utdannelse i England og tjenestegjøring i Scots Guards, møtte han sin hustru Gillyane Scoones, som hadde en elegant finger med i alt rundt og i Taylor´s. Da de overtok i 1970, så slet portvin stort sett over hele verden.

Alistair Robertson og John Strandmo

Det var da Alistair Robertson som oppfant Late Bottled Vintage (LBV). De fleste portvinshusene i Portugal var mildt sagt skeptiske til hans idé om å produsere en portvin av et år som ble klarnet og filtrert, sånn at man kunne servere vinen uten dekantering, så snart den ble tappet. Og ikke minst, folk kunne nyte årgangsportvin på et mye tidligere tidspunkt. Taylor´s oppnådde dette ved å la vinen ligge lenger på fat enn en Vintage Port. Med andre ord «Late bottling». Taylor’s Late Bottled Vintage ble lansert i 1970 med en årgang fra 1965. Diskusjonen om Alistair Robertson skulle få kalle det en portvin, sluttet brått da LBV ble en kjempe suksess og de andre portvinshusene diltet etter med sine egne versjoner.

Året 1994 så ble kontinuiteten i familieforvaltningen sikret for en videre generasjon med ankomsten til Portugal av Adrian Bridge og hans kone Natasha, Alistair og Gillyane Robertsons eldste datter. Adrian brakte med seg omfattende internasjonal forretningserfaring samt lederegenskaper som ville være avgjørende for å forberede firmaet på utfordringene i det 21. århundre. Etter å ha vunnet Sword of Honour ved Royal Military Academy Sandhurst, hadde han tilbrakt seks år som offiser i Queen’s Dragoon Guards etterfulgt av ytterligere seks år i London som leder av det amerikanske aksjesalgsteamet for NatWest Investment Bank. Og siden 2000 har han vært daglig leder for Taylors.

Den som representerer Taylors på Juletrefest for voksne, er den smått legendariske Jorge Ramos. Han er i dag eksportsjef for Taylor´s etter flere ti år i portvinshuset.

Master Class er gratis for alle som har kjøpt billett til festivalen. Siden det er begrenset med plasser så er det «først til mølla» som gjelder og man kan melde seg på her: vidar@godtdrikke.net Master Class begynner klokka 15.00

Billetter til festivalen kan du kjøpe her

Konkurranse.

Månedens konkurranse er kanskje litt komplisert. Men hvilken vindrue blir mest brukt og solgt i Norge. (Opplysningen har jeg fått fra Vinmonopolet.) Vinneren får to billetter til festivalen og første riktige svar vinner. Svar sendes til vidar@godtdrikke.net

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.