Byen Bandol og vindistriktet har eksistert helt siden romertiden, kjent for sitt gode klima og viner.

Viner var så berømte at de ble skipet til den romerske overklassen i Roma. Med Romerrikets fall, ble byen herjet og brent av germanerne og befolkningen flyktet inn i landet. Flere hundre år senere, mot slutten av hugnottkrigen på 1500 tallet, bygdes et fort på samme plassen og byen vokste til det den er i dag med sine cirka 8000 innbyggere. Allerede 1941, som et av de første områdene i Frankrike, fikk vinen AOC betegnelse. Men at vinen i Bandol er bra, visste allerede Ludvig XV sitt hoff, hvor vinene ble betraktet som noe av de ypperste man kunne drikke.

Denne vinen har tidligere blitt anmeldt av Godt Drikke, men jeg var bare nødt til å smake den igjen.  Først og fremst for at vingården La Bastide Blanche lager noen riktig spennende viner og for at jeg leste en av mine favorittforfattere Marcel Pagnols roman «Min fars store dag,» på nytt. En roman som utkom på fransk med tittelen «La gloire de mon père» i 1957.

Forrige gangen jeg smakte denne vinen med eksakt samme årgang, ga jeg den 89 poeng. Denne gangen endte jeg opp på 90 poeng. Om det er for at vinen har utviklet seg eller for at jeg ble påvirket av Marcel Pagnols roman, skal jeg ikke si for sikkert.

La Bastide Blanche Bandol Blanc 2016. Frankrike, Provence, Bandol. Pris kr. 224,80 Poeng 90/100

Druen er en salig blanding av Rolle 6%, Ugni Blanc 33%, Clairette 52%, Sauvignon Blanc 8%, Bourboulenc 1%. Gulgrønn på fargen. Nydelig dufter av epler, blomster og små hint av urter. Smaken lever fint opp til duften med god fylde, bra fruktighet og en fin friskhet. Meget bra balansert syre og sødme. Meget god ettersmak. Passer bra sammen med lyst kjøtt og ikke minst er den glimrende til kos. Meget bra kjøp.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.