Jeg har vært fasinert av cajunkulturen helt siden jeg hørte Creedence Clearwater Revivals – låt Jambalaya første gangen.

Først var det rytmen i musikken som fenget meg og som barn syntes jeg ordet Jambalaya lød morsomt. Men det var først mange år senere at jeg fant ut at Jambalaya var en matrett.

Litt historie.

Cajun, eller cajan, er en befolkningsgruppe i Louisiana, USA og er etterkommere av fransk-kanadiere som ble utvist av britene fra kolonien Acadia, det som i dag er n Nova Scotia og New Brunswick, under Sjuårskrigen (1754–63), da de nektet å avlegge ed til den britiske tronen.

antique-cajun-cabinI dag så lever Cajun-folket i det fruktbare sumplandet i Sør-Louisiana, hvor de opprettholder en helt egen og særpreget kultur. De levde helt opp til vår tid nokså isolert i forhold til dominerende strømninger i amerikansk samfunns- og kulturliv. Jordbruk er viktigste næringsvei, med dyrking av mais, yams, sukkerrør og bomull. Lafayette er områdets største by, og cajun-folkets kulturelle sentrum. Språket er en form for patois, fransk oppblandet med ord og uttrykk fra engelsk, spansk, tysk og afrikanske og indianske språk.

Musikken.

lg-dubois-brothers-cajun-band-in-1930s-803Cajun musikk er kanskje USA eldste folkemusikk. Den er enkel, melodiøs og herlig rytmisk. Instrumentene er som oftest et spesielt Cajun-trekkspill, gitar, kontrabass og det såkalte tit-fer. Eller på godt norsk, ”det lille jernet.” Musikken handler som regel om deres egen historie, om kjærlighet, jakt og ikke minst om fest og drikke. I dag så er musikken en blanding av fransk folkemusikk, countrymusikk, blues, rock’n’roll og latinamerikanske rytmer. Og det er fullstendig umulig å holde dansefoten stille når det spilles opp.

Cajunmaten

Cajunmaten er klassisk husmannskost og er kjent for sin enkle og landlige mat som tar utgangspunkt i de råvarene som var tilgjengelig. Akkurat som husmannskost over hele verden. Vanlig servering er med tre gryter: en til hovedrett, en med ris og en med tilgjengelige grønnsaker. I motsetning til det kreolske kjøkkenet, som utviklet seg på de store plantasjene eid av folk  med fransk bakgrunn, stammer cajun-kjøkkenet fra småkårsfolk. Maten er kjent for sine sterke sauser, basert på chilipepper. Her hjemme så kjenner vi vel best til Tabascosaus. Men for å komme tilbake til Jambalaya, så er vel det den mest kjente matretten ved siden av Gumbo.

Klikk på bildet for musikken.

1251739-creedence-clearwater-revival-reunions-617-409

Jambalaya.

Ingredienser:

 • chilli50 g Chorizopølse
 • 400 g reker, rensede (Alternativt kylling)
 • 1 løk
 • 1 grønn paprika
 • 1 gul paprika
 • 4 stangselleri
 • 4 kvaster timian
 • 1 ss tomatpuré
 • 4 dl villris (Det går helt greit med annen ris også.)
 • 6 dl hønsebuljong
 • 2 ss olje
 • salt og nykvernet pepper

Før vi gjør noe som helst annet, sette på Creedence Clearwater Revival med  Jambalaya på full guffe, åpne din favoritt øl og nyt. Livet er herlig.

Begynn med å skjære pølsen i strimler. Det er lov å smake. Chorizopølse smaker nemlig herlig. Neste på programmet er å rense rekene før du har reker og pølser i en stor gryte og freser hele moroa i 2-3 minutter og legger det hele til siden. .

Så skreller og hakker du løken. Renser paprika og skjærer i terninger før du snitter stilkselleri. Ha det opp i gryta og stek det et par minutter. Så er det bare å tilsette timian, tomatpuré, ris og hønsebuljong, koke det opp og la det småkoke under lokk i sånn cirka 15 minutter. Nå når du å nyte din øl før du blander ned i reker og chorizo og smaker hele moroa til med salt og pepper. Det kan være lurt å koke litt ekstra ris som man serverer ved siden av. Også er det bare å nyte, sammen med øl og brød og masser av gode venner og cajun musikk.

 

 

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.