Casa de Mouraz, Antonio Lopes Ribero og Sara Dionisio, kultiverer 13 hektar vinmark i regionen Dão, i Portugal.

Vinmarkene ligger fra 140 til 400 meter over havet og jordsmonnet veksler mellom granitt og leire. I år 2000 forlot paret karrieren i Lisboa og dro hjem til Dão for å holde familiegården til Antonio i live. Fra og med dag én har de arbeidet for å fremme lokale druesorter med tydelig preg av områdets terroir. Her brukes det ingen kjemiske sprøytemidler og opp til 50 år gamle vinplanter får vokse fritt sammen med kastanje-, furu- og eiketrær. Casa de Mouraz ble økologisk sertifisert i 1997 og la om til biodynamisk drift i 2006.

Antonio og Sara ønsker å produsere kvalitetsvin som reflekterer druetype, terroir og klima. Derfor avstår de fra alle kjemiske tilsetningsstoffer, både i kjelleren og i vinmarkene. De lar også vinen gjære på naturlig gjær, og den får ligge lenge på gjærrestene. Noe som bidrar til å tydeliggjøre vinens personlige karakter.

På gården kultiveres en rekke lokale druetyper. De røde druetypene Touriga Nacional, Tinta Roriz, Alfrocheiro, Jaen, Baga og Água-Santa. Og de hvite druene Malvasia-Fina, Bical Cerceal Alvarinho og Encruzado.

En av deres viktigste viner, Encruzado, er laget av håndplukkede og nøye selekterte Encruzado-druer, som presses og spontanfermenteres i ståltanker over 2 måneder. Deretter får de ligge på gjærrestene i minimum fem måneder, med lett bâtonnage. Dette gir vinen en rik og kompleks smak, frisk syrlighet og en fyldig og konsentrert munnfølelse.

Takket være munker har det vært dyrket vin i denne regionen  siden 1100 tallet og parsellene til Case de Mouraz har vært i bruk siden 1500-tallet. Familien til Antonio har laget vin uten bruk av kjemiske hjelpemidler i flere generasjoner. En tradisjon de er stolte av å føre videre. (kilde Non Dos)

Casa de Mouraz 2017. Portugal, Beiras, Dão. Pris kr. 249,90 Poeng 92/100.

Laget på Encruzado. Gulgrønn farge. En fantastisk duft av epler, sitrus og små streif av urter. Smaken er frisk, fyldig og fruktig. En virkelig fin munnfølelse. Lever opp til duften med sine epler og sitrus. Bra balanse og en god ettersmak. Glimrende til kos men fungerer bra samme med feit fisk fra grillen. En ekte løp og kjøp vin.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.