Så nærmer vi oss jul og julebordstider igjen. Og som sedvanlig så kommer spørsmålet om hva man spiser og hva man skal drikke til.

Godt Drikke kommer med en aldri så liten serie om hva man drikker til julematen. Og selvfølgelig starter vi med pinnekjøttet.

Problemet med pinnekjøtt er at det er fett og salt. Og tilbehøret er som regel rotmos og noen bruker også vossakrov til.  Så her handler det om friskt drikke med litt sødme.

Øl.

Ser vi på det klassiske, så er det øl. Klassisk norsk juleøl fungerer glimrende, men det gjør også blonde og Brown Ale. Juleølet vil jeg komme tilbake til i november, mens Brown Ale har vi flere å velge mellom.  Av blonde så foretrekker jeg Brasserie des Legendes Quintine Blonde. Belgia.

Vakker disete lys strågul farge. Bra hvitt skum. Lekker duft av malt, sitrus og et hint av høy. Smaken er elegant, tørr, frisk med sitrus og noe malt. God, tørr ettersmak. Farlig lettdrikkelig, men pass på, ølet holder hele 8% alkohol.

Brown ale er litt mer komplekst. Det finnes mange bra på markedet, men jeg faller ned på Nøgne Ø Imperial Brown Ale.  En disete brun farge. Duften har nydelige urter, malt og kaffe. Smaken er en klassiker med malt, kaffe og sjokolade. På toppen av det hele så blir ikke ølet vammelt, men har en god friskhet. Ettersmaken er nydelig bitter og riktig lang. Ikke server den for kald og la den gjerne roe seg litt før du drikker den. Da kommer smaken nemlig bedre frem og danser perfekt sammen med pinnekjøttet.

Hvitvin.

Personlig foretrekker jeg en Grüner Veltiner til pinnekjøtt, men en pinot gris fungerer vel så bra.  Jeg foretrekker Meinklang Grüner Veltliner «Wörth» 2016. Fra Østerrike, Burgenland.  Den er rimelig i pris, noe som alltid kommer bra med i de dyre juletider. Gulgrønn på fargen. En frisk, ung duft med sitrus, epler og det lille urteaktige som bare kan kalles lekkert. Smaken er som duften, ungdommelig fruktig. Men allikevel med fylde og med samme epler og sitrus som i duften. Riktig bra syre og sødme. Lang ettersmak. Vil fungere glimrende sammen med pinnekjøttet.

Rødvin.

Det finnes garantert en rekke andre druer som vil gå bra sammen med pinnekjøtt. Men jeg velger meg Pinot Noir. Min foretrukne er nok ikke den billigste på hyllene på polet, men langt fra den dyreste Burgund heller. Lamy-Pillot Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot 2014. Dette er en vin som jeg ga 91 poeng og er et bevis på at man ikke behøver å ta banklån for å finne fantastiske viner fra Burgund til en bra pris. Fin klar rød farge. Nydelig duft av mørke bær som kirsebær og med fine hint av urter og bitte litt fat. Frisk og fyldig på smak. Samme kirsebær og urter som i duften. Virkelig god syre og sødme. Mild tannin. Bra ettersmak. Denne vil gi en bra dimensjon til både pinnekjøttet og tilbehør.

Akevitt

Nå savner noen garantert akevitt. Jeg er ikke noen mester på akevitt, men vil komme tilbake til julens akevitter i november når jeg har fått smake akevitt sammen med noen som virkelig kan faget.

Av alkoholfritt, så foretrekker jeg eplemost. Gjerne Egge Gård Liereple Premium Summerred 2016. Kan fås på et Vinmonopol nær deg.

Foto. Hellstrøms Pinnekjøtt.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.