For noen år siden forsvant Norsk Rødvin fra hyllene på Vinmonopolet.

En vin som i flere tiår var polets absolutt mest solgte vin og som gikk under kjelenavnene, «Chateau Hasle», «rødvin» eller «sekskroners».

Det var før jappetider og 80-tallet når pappvinen kom. For med pappvinens inntogsmarsj og mot slutten av 80-tallet var også epoken som «bestselger» over for «Norsk Rødvin.»

Nye bestselgere.

Da var det andre viner som overtok plassen som «bestselger». 1990 var det pappvinen St. Martin som var den rødvinen som solgte best og sukkerbomben Liebfraumilch, som nordmenn elsket. Men fortsatt hang «Norsk Rødvin» med. Helt til 1 oktober 2014. Da var moroa over. En av grunnene til populariteten, var at folk flest visste hva de fikk. Nemlig en smak som «alle» likte. Og ikke minst var jo prisen helt ok. Seks kroner på 60 tallet og hele sju kroner på 70 tallet. Det kunne man jo leve med. Og på toppen av det hele, fikk man den i en «fjosepose.»

TI MEST SOLGTE PRODUKTER I 1990:

St.Martin (rød) “bag-in-box”
Liebfraumilch (hvit) “bag-in-box”
«Rødvin”
Reiler von heissen Stein
Concorde
Eau de Vie Monopole
Smirnoff
Koskenkorva
Domaine Terra Vecchia
Dobra
Kilde: Vinmonopolet

 

Nye tider

Det kommer neppe igjen en vin som « Norsk Rødvin.» I dag så er det 8969 rødvin , 5732 hvitvin, 541 rosevin, Perlende viner 174 å velge i mellom. Og smaken endrer seg nesten fra dag til dag. Og mer enn 60 prosent av vinsalget er pappvin. På 60-tallet, så sto brennevin for 71 prosent av omsetningen på polet. I dag er det nede i 13 prosent. Mens vin har hele 83 prosent av omsetningen. Trenden med å drikke vin, kom på 1980 tallet, og i dag er vel Norge det vi kaller en vinsnasjon. Tidligere drakk vi også mer sterkvin, som sherry, madeira og vermut. I dag så er det knapt nok liv laga for disse vinene. Mens det i 1980 ble solgt over tre millioner liter, selges det i dag knappe 200.000 liter. Portvin er noe som holder skansen. Dels pga. det unike lagringspotensiale. Portvin kan holde seg og utvikle seg i mer enn hundre år. Og ikke minst, portvin er en del av vår juletradisjon.

Pappvinen kommer nok til å følge oss i flere tiår fremover. Men hvilken vin som kommer til å være i boksen, tja… det er det ingen som riktig vet.

Foto: Nasjonalbiblioteket

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.