Av Anita Aaserød.

Cognacens fruktige, rike, fyldige smak er utmerket som base for deilige drinker til alle årstider og anledninger.

Cognac er verdens mest berømte druebrennevin. Det har gjennom sin over lange historie oppnådd ikonstatus, og blir eksportert til alle verdenshjørner. Cognac by og område hvor det berømte druebrennevinet produseres ligger ved elven Charente i den sørvestlige delen av Frankrike.

Hvorfor er cognac så attraktivt? Det enkle svaret er en kombinasjon av mange ting: jordsmonn, klima, druer, destillasjon, blandingskunst, lagring, tradisjon og historie. Alt dette er faktorer som til sammen utgjør den eksepsjonelle syntesen cognac.

Cognac er i de fleste tilfeller et produkt uten årgangsbetegnelse, da det i likhet med champagne er et blandingsprodukt fra fat av ulike årganger, distrikter og kvaliteter. Formålet er å skape et så balansert produkt mellom frukt, eik, alkohol og krydder som mulig. For cognac gjelder ofte regelen ”jo eldre, jo bedre”.

Cognacens Status

Cognacens status har ikke bare med den unike smaken å gjøre. Cognac er også et sterkt symbol. Den utstråler styrke, velstand og kraft. Den er selve avslutningsakkorden i et stort måltid. Når noe virkelig stort skal feires, når man sitter foran peisen etter en lang dags arbeid eller en høsttur i skogen eller fjellet, er det få ting som smaker bedre enn et glass cognac.

Brandy, da som oftest cognac var en av tre hovedingredienser da Cocktailsbølgen spredte seg i Amerika på 1800 tallet. Cocktails var opprinnelig en blanding av brennevin, sukker, vann og bitter. Først senere fikk den tilført likør. Mange klassikere, som French 75, Mint Julep og Sidecar, hadde sitt opphav med det berømte franske druebrennevinet. Da vinlusen rammet cognacregionen rundt 1870 ble cognacen naturligvis byttet ut med andre typer brennevin. Da det ble forbudstid i 1919 reiste mange bartendere utenlands og tok med seg cocktailkunnskap som de innførte på hotellbarer over hele kontinentet. Med sin spennende aromatiske rikdom og mangfold i både alder og stil er cognac et unikt brennevin som egner seg godt for drinker og ofte et bedre alternativ enn det som benyttes i mange klassikere i dag. Mange bartendere tar nå frem cognacen og revitaliserer klassikerne med en moderne tilnærming. Dagens populære drinker som Old Fashioned, Sazerac og Manhatten er opprinnelig Cocktails gjort på gamlemåten. Old Fashioned navnet oppstod nemlig som et begrep for å skille den fra mer moderne og komplekse cocktails.

Coctailtrenden

For å møte coctailtrenden på det amerikanske markedet ville Bache-Gabrielsen tilby en unik cognac med en amerikansk tilnærming. Allerede i 2011 begynte kjellermesteren å utforske hvordan cognac utviklet seg på amerikansk eik. Noen år med prøving ble det før han fant den optimale løsningen på hvordan han skulle ivareta den distinkte karakter fra den amerikanske eiken med de delikate tropiske aromaer i flott harmoni med brennevinets unike egenskaper. Resultatet ble en cognac med dobbelmodning på fransk eik fra Limousin i minimum 2 år og deretter tilbringer den minimum 6 måneder på splitter nye amerikanske amerikanske eikefat (Alba). Den amerikanske eiken er importert fra Tennessee men fatene er satt sammen av en fransk bøkker. Cognacen har en distinkt karakter fra den amerikanske eiken med delikate tropiske aromaer av kokos og ananas i flott harmoni med franske eikearomaer som vanilje, kakao og nøtter. Prøv den i dine klassikere eller dine revitaliserte klassikere.

AMERICAN OAK GINGER

4 cl Bache-Gabrielsen American Oak
Ingefær øl / Ginger Beer
Isbiter
Sitronskive
Ha cognac i et old fashion glass med masse is. Toppes med ingefærøl og en lang twist av sitron. Også kjent som horses neck som er en en klassisk drink og navnet har den fått av sitronpeelen som skal henge over glasset som et hestehode!

AMERICAN SMASH

4 cl Bache American Oak
4 cl ferskpresset sitron
3 cl sukkerlake
6-8 mynteblader
Isbiter
Evt noen dråper grenadin eller saft, hvis man har.
Ha alle ingredienser i en shaker, Shakes hardt på is. Siles over i et longdrink glass med is..

American Oak

ESPRESSO MARTINI

2 cl Bache American Oak
2 cl Pineau des Charentes
2 cl sukkerlake
1 shot espresso.
Appelsinskall
Isbiter
Ha alle ingrediensene i en shaker med is, Shakes. Siles over i et cocktail glass.
Bruk varm kaffe, slik at man får et fint skumlag.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.