Den franske kongen Henrik den fjerde, hadde som motto at alle bønder skulle ha råd til ei høne i gryta hver søndag. Hva de skulle spise resten av uka var han ikke så opptatt av.

I dag så blir de fleste norske høner brukt som avfall. Derfor ble jeg glad da NRK programmet FBI kjørte en kampanje for at pensjonerte verpehøner skulle bli mat og ikke betong. Det er skremmende hvor mye mat som kastes.

Hønsefrikassé var en av mine favoritter i barndommen. Men så forvant jo høna og bare kyllingen ble igjen. Og med høna forsvant også  hønsefrikassé litt i glemmeboken. Mektig synd, for retten er utrolig lett å lage. Det tar bare litt tid.

Hønsefrikassé til fire personer.

1 stk hel høne
Kraft

1 stk løk
2 stk gulrøtter
1 stk laurbærblad
1 ss hel pepper
1 l vann

Frikassé

¼ stk kålrot
4 stk gulrøtter
½ stk purre
½ stk persillerot
3 ss smør
4 ss hvetemel
1 dl kremfløte
salt
pepper
finhakket persille

Om du har frossen høne legger du den rett ned i en kjele med kokende, lettsaltet vann (1 ts salt pr liter vann). Dersom høna er tint på forhånd kan du dele den i to.

Grovkutt løk og gulrot og ha i gryta med høna, laurbærblad og pepper. Hell i vann og kok under lokk i ca. 1 time eller til hønsekjøttet faller fra beinet.

Avkjøl noe og sil av kraften. Rens hønsekjøttet fra skinn og bein og sett til side. Skrell og del kålrot, gulrot og persillerot i terninger eller skiver, og kok møre i kraften.

Løft ut grønnsakene med en hullsleiv og sett til side. Smelt smør i en kjele, rør inn mel og spe med hønsekraften og kok sausen i 10 15 minutter. Tilsett fløte og . Smak til med salt og nykvernet pepper.

Rens høna for skinn og bein, og del den i passende serveringsstykker. Ha kjøtt og grønnsaker i sausen og varm forsiktig. Server frikasséen med kokte poteter og persille.

Drikke.

Hva drikker man til denne moroa? Retten er smakfull og mild. Derfor passer drikke som har god syrefriskhet, men som ikke er for kraftig fint.
Hvitvin: Ung og saftig pinot gris fra Alsace, tysk riesling eller chardonnay uten særlig eikepreg.
Øl: Lyst øl med moderat bitterhet – pils, blonde eller en lys saison.
Alkoholfritt: En god, frisk eplemost eller vann.

Foto: Coop.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.