Historien om Den norske ølrevolusjonen.

Foto: Jens Eikeset Fra venstre: Skjalg Ekeland, Gahr Smith-Gahrsen og Hugo Ivan Hatland

Siden 1989 har bryggerinæringa i Norge økt fra 15 til godt over 70 bryggerier i dag.

Og det er det boka ” Den norske ølrevolusjonen” handler om. Ja, det vil si, boka er ikke ei liste med bryggerinavn, men om dugnadsånden som skapte de sju vidt forskjellige bryggeriene Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Ringnes, Hansa, Voss Bryggeri, Lervig Aktiebryggeri, Kinn Bryggeri, Ægir og 7 Fjell Bryggeri. Boka handler også om hvordan ildsjeler som er på jakt etter det perfekte øl går fra å være hjemmebryggere til bryggere.

Hjemmebrygging.

Men, boka er ikke bare fortellingen om bryggerier og bryggere. Den har også kapitler for de som brygger selv, skrevet av Gahr Smith-Gahrsen. Blant de over 40 oppskriftene, finner du detaljerte fremgangsmåter for brygging av stout, porter, , lys lager, pale ale, belgisk øl, juleøl og mange flere. Og villig vekk, deler Smith-Gahrsen om sine egne erfaringer og deler friskt ut tips og råd for at leserne skal få det beste ølet noen sinne.

Godt Drikke spurte en av forfatterne for boka, journalisten og dokumentaristen Hugo Ivan Hatland, hvorfor man skriver en bok om øl.

Vi ønsker å fortelle historien om øl i Norge med særlig vekt på den massive oppblomstringen øl i Norge har hatt de siste årene, og så vil vi at folk skal bli enda bedre til å brygge øl hjemme. Vi har besøkt alt fra tradisjonsbryggere på Vestlandet via håndverksbryggerier som Nøgne Ø og Haandbryggeriet til gigantene Hansa og Ringnes. Etter kapitlene om bryggeriene, skriver Gahr om brygging av øl som for eksempel pils, stout, hveteøl og pale ales.

Hugo Ivan Hatland er den som har skrevet det meste av boken, sammen med Gahr Smith-Gahrsen, som kanskje er en av Norges mest profilerte hjemmebrygger. Selv om det ikke er lenge siden han gjorde hobbyen sin om til heltidsarbeid. Han er bryggerimester ved 7 Fjell Bryggeri i Bergen, og har skrevet åtte særdeles innsiktsfulle kapitler om hjemmebrygging av ulike øltyper. Og så er det Skjalg Ekeland, til daglig pressefotograf i Bergensavisen, som har tatt et utall flotte bilder.

På spørsmålet om hva de vil med en bok om øl, forteller Hugo Ivan Hatland at de vil underholde samtidig som de vil vise alt arbeide bak et produkt som øl. Han mener at bevisstheten og kunnskapen om øl gir en mye større opplevelse av selve drikken.

Målgruppa for boka?

-De som er glade i øl! Verken mer eller mindre. Øldrikkere, hjemmebryggere, folk som er glade i gode historier.

Så langt har de fått en veldig god respons på boka si og kanskje vil det komme flere bøker på samme tema.

– Ingenting er planlagt, men vi utelukker heller ingenting. Øl er så utrolig mye mer enn hva folk vet. Det er en verden full av smaker, av gode historier og herlige mennesker.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.