Har årets beste bag in box allerede kommet? I Cipressi di Fèlsina 2019

0

1966 skjedde noe på den ukjente og relativt kjedelige vingården Fèlsina. Da kjøpte nemlig finansmannen Domenico Poggiali gården.

Til forskjell fra mange andre finansfolk som overtar en vingård, så forsto Domenico Poggiali at det å lykkes på finansmarkedet ikke er det samme som å lykkes med en vingård, så det første han gjorde var å bygge opp et team av unge, meget dyktige vinfolk. Blant annet Giuseppe Mazzocolin som senere ikke bare var en samarbeidspartner, men også en svigersønn. Og det var kanskje ikke så dumt å ha Giuseppe Mazzocolin som svigersønn, for han var et geni på å bygge opp renomme til vingården.

Ny kjeller og nytt renomme

I begynnelsen av syttitallet, bygde de en ny vinkjeller og den gamle stallen på eiendommen ble en del av den nye kjelleren. Den opprinnelige kjelleren var liten og hadde vært i bruk igjennom århundrer. Neste store endring kom på begynnelsen av 1980 tallet med oppkjøpet av Castelnuovo Berardenga. En stor eiendommen på cirka 430 hektar med 56 hektar vinmark. I den perioden begynte ønologen og vinmakeren Franco Bernabei en del av Fèlsina. Dette var på en tid der super-Toscanere og franske druer  hadde tatt regionen med storm, og fikk stor omtale verden rundt. Også Fèlsina hadde blitt bitt av den franske revolusjonen i Toscana på 70 og 80-tallet. Men, fornuftig nok, besluttet de at ingen franske druer skulle blandes med den super toscanske drua Sangiovese. Og med dette skapte de de legendariske vinene Rancia og Fontallor. I dag så er  Fèlsina kanskje en av vinfirmaene i Toscana som forbindes med tradisjon, biodynamisk drift og deres fantastiske Sangiovese vin.

Fèlsina har i dag over 600 hektar mark derav nesten 100 hektar vinmark. Resten av markene er beholdt til blant annet dyrking av oliven samt at det er bevart jaktterreng hvor dyr kan ferdes fritt.

I Cipressi di Fèlsina 2019. Italia, Toscana, Vino de Italia. Pris kr. 519,90 Poeng 87/100

Drua er selvfølgelig Sangiovese. Flott dyp rød farge. Duft av kirsebær med hint av friske urter. Frisk og fruktig med en fin fylde på smak. Rund. Lever opp til duften med sine kirsebær. Meget bra balansert. En sjeldent god ettersmak. Passer bra sammen med lam og til kos. På tross av at vi knapt har startet januar, er dette årets beste bag in box?

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.