Grüner Veltliner, en fantastisk østerriker.

Grüner Veltliner er østeriskes nasjonale vindrue. Og gir helt fantastisk vin når de er som best.

Helt siden den store glykolskandalen i 1985 og med de nye vinlovene som kom retter etter, har østerrikerne utviklet viner som til tide er slanke og elegante på linje med Riesling. Andre er fyldige, fete intense viner som ligner hvit burgunder. Og alle er laget på Grüner Veltliner og har helt sine egen stil.

Drua Grüner Veltliner kan dateres helt tilbake til romertiden. Men, det var først på midten av 1900 tallet at navnet Grüner Veltliner ble kjent. Før det ble drua kalt Grüner Muskateller og ble betraktet som ”ennå en østerisk drue”. Det var først med Lenz Mosers Hochkultur-system at man virkelig fikk det beste ute av den.

Geografi

I dag så dekker Grüner Veltliner cirka 38% av alle vinmarkene i Østerrike, og det meste blir dyrket i den nordlige delen. Langs Donau vest for Wien Wachau, Kamptal og Kremstal vokser den sammen med Riesling i terrasser som nesten kan minne om vinmarkene langs Rhinen. Ofte så bratte at det er et under at jorden ikke bare forsvinner. Men, resultatet kan man ikke klage på, da disse druene gir noen av verdens beste viner når de er som best.

csm_Kremstal_DAC_Pellingen_300x600_dc28987c35Aromaen i vinene av Grüner Veltliner kan minne om alt fra epler og sitrus i de slankeste vinene, til mer fersken, urter og krydder i de fyldigste. Noe av vinen lagres på fat, men jeg har ennå ikke opplevd at Grüner Veltliner gir noe særlig fatpreg. Noe av druene brukes også i produksjon av musserende vin.

Noen få andre vinland har begynt å satse på drua de siste årene. De som har lyktes med det, er første og fremst New Zealand og staten Oregon i USA.

Blant mine favorittprodusenter er så absolutt  Weingut Proidl og Meinklang. Men det finnes en rekke dyktige produsenter og som man kan finne på Vinmonopolet.

 

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.