Georgia er et av verdens eldste vinland med verdens eldste vintradisjoner. Tradisjoner som går ubrutt i nesten 8000 år. Rent faktisk er det i det sydligste Kaukasus, som den «moderne» vinproduksjonen oppsto og som spredd seg over hele den antikke verden.

De fleste, om ikke alle, av de andre stedene som har en gammel vintradisjon, mangler den samme kontinuiteten som Georgia. I disse landene stoppet vinproduksjonen i betydelige perioder. I Georgia har de holdt det gående, og selv i dag er mange av vinene laget på omtrent samme måte som har vært gjort i tusenvis av år. I keramikkrukker, kjent som Qvevri, og er senket ned i bakken.

Det bor rundt regnet cirka 4 millioner mennesker i Georgia og det dyrkes vin på 55.000 hektar. Så det er kanskje ikke så rart at vinkonsumpsjonen er blant verdens høyeste. Cirka 80 liter pr hode pr år. Men det er store mørketall, da det dyrkes veldig mye vin hjemme. Og det er der en av fordelene med qvevri kommer inn. Den krukka er jo senket ned i marken og tar ikke mye plass. En annen fordel er at qvevri holder en jevn temperatur. I dag produserer Georgia hvite og røde viner, samt musserende- og dessertviner. Men hovedvekten er på hvitvin produsert på den lokale drua Rkatsiteli.

Rustaveli Saperavi Qvevri 2020. Georgia , Kakheti. Pris kr. 199,50 Poeng 90/100

Lagte på den lokale druen Saperavi, rød. Flott, litt disete mørkerød farge med et blått skjær. God duft av mørke bær med hint av krydder og tobakk. Meget god fylde på smak. Frisk og fruktig. Lever opp til duften med sine mørke bær. Godt balansert syre og sødme. Godt med tannin. En lang og god ettersmak. Passer fint sammen med en kraftig kjøttgryte. En vin som vil utvikle seg de neste ti årene.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.