Det har vært dyrket vin i den spanske provinsen Navarra i mere enn 2000 år. Og helt frem til 1800 tallet ble vin betraktet som det viktigste produktet i provinsen. Da ble markene deres angrepet av sopp i 1855 og vinlusa i 1892.

Det ble satt i gang en enorm nyplanting med druer som ble poda på stokker som var hentet fra USA og som var resistente mot vinlusa.  I 1933 fikk Navarra sitt eget denominación de origen. Og det ble produsert enorme mengder med billig vin, beregnet på eksportmarkedet. Og da primært mengder med rosevin. Alkoholsterke, ufriske viner som ble lage av Garnacha.

Men heldigvis for Navarra og alle vinelskere, begynte en rekke vinbønder og kooperativ på slutten av syttitallet og begynnelsen av åttitallet satse på kvalitet. En kvalitetsvin som de solgte på flaske og på egen etikett. Og nå begynte det å komme spennende viner fra Navarra og ikke bare billig skvip. Selv om vinene var rimelige nok på pris. De beste vinene fra Navarra kan konkurrere med det beste fra den store naboen Rioja. Bare til vesentlig lavere priser.

Selv om rødvin nå har overtatt tronen, lages det fremdeles store mengder rosévin, men av helt annen kvalitet enn tidligere. Hvitvinsandelen er beskjeden og utgjør rundt 5 %, men også her har kvalitet blitt et nøkkelord

Azul y Garanza

En av de mer spennende produsentene fra Navarra, er Azul y Garanza. Navnet betyr rimelig fritt oversatt, blå og rød. De har 40 hektar vinmark spredt på forskjellige parseller, lokalisert ved siden av Europas største ørkenområde og naturreservat, Bardenas Reales i det nordlige Spania. Og navnet skal gjenspeil fargen på de prestisjefulle rødvinene deres. Nemlig dypt rød med et blått skjær.

Det er de unge ønologene Dani Sanches Nogue, Maria Barrena og Fernando Barrena som driver og eier gården med de sertifiserte økologisk vinene av høy klasse.

Alle vinene lages uten bruk av kjemiske midler. Det er spesielt Maria og Dani med sine store erfaringer fra både Spania, Frankrike, Australia, Argentina og Sør Afrika, som har funnet sin kurs og filosofi for hvordan de ønsker vinene skal være. Nemlig tro mot sitt opphav. For i følge Maria Barrena, så jobber hun ikke på en vingård, men i et landskap. Og det landskapet kan man virkelig oppleve i vinen fra Azul y Garanza.

Azul y Garanza Naturaleza Salvaje Garnacha 2020. Spania, Navarra, Vino de Navarra. Pris kr 269,90  Poeng 90/100

Druene er Garnacha. Flott mørkerød farge. Bra duft av mørke bær med hint av lær og en anelse krydder. Frisk, fyldig med en god munnfølelse. Samme bær som i duften. Bra balansert syre og sødme. God tannin. Lang ettersmak. Passer fint til kos og grillet fisk eller lyst kjøtt. Glimrende naturvin. Meget godt kjøp

Fiesta de Azul y Garanza 2018. Spania, Navarra, Vino de Navarra Pris kr. 159,90 Poeng 86/100

Laget av druene Garnacha 40%, Tempranillo  60%. Mørkerød med et blått skjær. God, frisk duft av mørke bær. Frisk, saftig smak med samme mørke bær og urter som i duften. God fylde. Bra balansert syre og sødme. Bra med tannin. God ettersmak. Jeg brukte den sammen med spätsle og kjøtt. En drøm. Meget bra kjøp!

Azul Y Garanza Naturaleza Salvaje Garnacha Blanca 2021. Spania, Navarra, Vino de Navarra Pris kr. 269,90 Poeng 89/100

Drua er Garnacha Blanca. En oransjegul farge. Duft av epler, fersken og sitrus. Hint av urter. Lekker fruktig smak med en fin fylde. Lever opp til duften med sine epler, sitrus og fersken. Meget bra syre bra balansert sødme. Lang tørr ettersmak som er meget bra. En oransjevin som er verd pengene. Passer bra sammen med fisk og vegetarretter.

Forrige artikkelItaliensk rosévin
Neste artikkelGrei posevin
Fra Wikipedia. Vidar Pedersen (født 1956 i Lillestrøm) er en norsk forfatter og journalist. Han har skrevet kriminalromaner, science fiction og historiske romaner. Arbeidet som journalist for blant annet NDR, SR, TV2 Danmark og Tidningen Arbetet i Malmö. Vidar Pedersen flyttet fra Norge i til Danmark 1978, der han studerte ved AUC i Ålborg. Etter endte studier, arbeidet han som reporter ved en rekke konfliktområder.

Legg inn en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.